ГоловнаСуспільствоЖиття

Amnesty International констатувала неефективні розслідування нападів на активістів

Група дійшла висновку, що владі не вдалося запобігти порушенням прав людини.

Amnesty International констатувала неефективні розслідування нападів на активістів

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявляє, що у 2018 році українській владі не вдалося запобігти порушенню прав людини і провести ефективні розслідування нападів на активістів і представників національних меншин.

Про це йдеться в доповіді організації за поточний рік, опублікованій 17 грудня.

"Безкарність залишається однією з основних проблем, яку влада продовжує ігнорувати. Напади на антикорупційних, еко-, ЛГБТ-активістів і активісток, як і на ромські сім'ї і представників інших етнічних меншин, досі в більшості випадків залишаються нерозслідуваними. Правоохоронні органи продовжують системну бездіяльність", - заявила директор Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

Організація стурбована дискримінаційними заявами місцевої влади.

"Численні політики і представники міських адміністрацій публічно поширюють дискримінаційні висловлювання, які не тільки суперечать Конституції України і національному законодавству, а й створюють атмосферу нетерпимості та агресії в суспільстві", - сказано в доповіді.

Серед викликів правам людини в Україні залишаються тиск на ЗМІ і "регулярні спроби влади накласти обмеження на діяльність громадських організацій".

Надзвичайно складною залишається ситуація з дотриманням прав людини на не підконтрольних Україні територіях Донбасу.

Крім того, на території анексованого Росією Криму спостерігається постійне погіршення ситуації.

Amnesty International вважає, що з наближенням президентських і парламентських виборів у 2019 році існує ймовірність того, що політично мотивоване насильство й утиски, у тому числі переслідування незалежних ЗМІ та правозахисних активістів, будуть посилюватися.

Нагадаємо, звіт Amnesty International про стан прав людини у 2017-2018 роках, оприлюднений у лютому в Москві, містив "щонайменше сім" маніпулятивних тверджень щодо України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram