ГоловнаСуспільствоЖиття

Українську церкву вперше згадали на літургії в Константинополі

Українську церкву вперше згадали на літургії в Константинополі
Фото: Lb.ua

Православну церкву в Україні і митрополита Київського і всієї України Епіфанія як її керівника вперше в історії згадали під час служби Вселенського Патріархату в Стамбулі.

Про це повідомляє інтернет-видання Orthodoxia.

"Сьогодні вперше в історії ім'я глави нової української церкви прозвучало серед інших імен патріархів і архієпископів... Нова українська церква була згадана дияконом Вселенського Патріархату серед інших церков в диптиху (переліку помісних автокефальних церков - ред.)", - ідеться в повідомленні. 

Водночас сам Епіфаній під час першої служби в ролі предстоятеля церкви в Михайлівському соборі згадав усіх предстоятелів церков, крім патріарха Кирила.

"Фактично, такі дії української церкви можуть свідчити про намір не встановлювати церковного спілкування з РПЦ", - зазначає ВВС.

Згадка предстоятелів помісних православних церков у суворій відповідності до їх місць у диптиху є однією з ключових ознак церковного спілкування між ними. Першим у диптиху йде Вселенський патріарх, а українська церква буде згадуватися на 15-му місці.

Нагадаємо, 15 грудня була створена Православна церква України, що об'єднала УПЦ Київського патріархату, УАПЦ і частину УПЦ Московського патріархату. Її предстоятелем був обраний єпископ Епіфаній (Думенко), який отримав титул митрополита Київського і всієї України.

Вселенський патріарх уже запросив Епіфанія на Фанар для вручення томосу 6 січня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram