ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У Луцьку запрацював сучасний ангіограф, безкоштовний для клієнтів

Ангіографічну систему купили за рахунок гранту Світового банку.

У Луцьку запрацював сучасний ангіограф, безкоштовний для клієнтів
Обследования на новом ангиографе будут бесплатными
Фото: moz.gov.ua

У Волинській обласній клінічній лікарні запустили в роботу новий сучасний ангіограф експертного класу. Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

Ангіографічну систему придбали за кошти субпроекту "Удосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області", який є частиною спільного проекту Світового банку та МОЗ України "Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей". Вартість обладнання - понад 600 тис. доларів США. За кошти місцевого бюджету (2,5 млн грн) облаштували операційну: зробили ремонт і придбали необхідні меблі.

Новий ангіограф - у трійці дорогого обладнання, яким користуються у Волинській обласній клінічній лікарні.

"На цьому обладнанні щодня проводитимуть не менш ніж 45 ендоваскулярних втручань як з діагностичною, так і з лікувальною метою. Новий апарат належить до обладнання експертного класу і з його допомогою можна робити унікальні операції. Можу вас запевнити, що аналогів нашої ангіографічної установки в Україні немає", - сказав головний лікар медзакладу Іван Сидор.

Новий ангіограф має доволі високу роздільну здатність, що дозволяє візуалізувати найдрібніші судини людського організму - головного мозку, серця, нирок, печінки, верхніх і нижніх кінцівок. Будь-яке оперативне втручання відбувається під рентген-контролем, щоб променеве навантаження було мінімальним для пацієнта і лікаря. А завдяки безперебійній системі електропостачання операцію можна завершити навіть після вимкнення світла.

"Особливістю апарату є те, що ми можемо побачити судини в 3D зображені. Зокрема, за допомогою 3D-реконструкції можна максимально точно зайти катетером у необхідні судини головного мозку і запломбувати аневризму. Мало хто в Україні робить такі рідкісні операції", - розповідає завідувач відділенням інтервенційної радіології №2 Волинської обласної клінічної лікарні Юрій Легкодух.

На новому апараті працюватимуть 8 лікарів, які займаються ендоваскулярною хірургією. Всі оперативні втручання на новому ангіографі будуть безкоштовними для пацієнтів.

Нагадаємо, раніше новий сучасний ангіограф почали використовувати в Дніпровській обласній клінічній лікарні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram