ГоловнаСуспільствоЖиття

Собор УПЦ КП підтримав кандидатуру Епіфанія на главу нової церкви, - ЗМІ

Понад чверть архієреїв підтримали митрополита Луцького Михайла.

Собор УПЦ КП підтримав кандидатуру Епіфанія на главу нової церкви, - ЗМІ
митрополит Переяславский и Белоцерковский Епифаний
Фото: argumentua.com

Собор Української православної церкви Київського патріархату проголосував за митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія як кандидата на посаду предстоятеля єдиної православної української церкви.

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на джерела в УПЦ КП.

Як розповіло одне з джерел, процедура голосування була не таємною, а відкритою.

На соборі зібралися близько 40 архієреїв і приблизно 30 з них підтримали кандидатуру митрополита Епіфанія. При цьому 12 архієреїв підтримали митрополита Луцького Михайла.

Варто відзначити, що рішення собору УПЦ КП щодо Епіфанія не означає, що на об'єднавчому соборі нової Української церкви в суботу з середовища КП не може бути висунутий інший кандидат, наприклад, митрополит Луцький Михайло.

Митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній входить до найближчого оточення Філарета. Саме він є фактичною "правицею" Філарета - патріаршим намісником.

Раніше стало відомо, що Українська православна церква Київського патріархату визначила єдиного кандидата на посаду предстоятеля майбутньої церкви. Ім'я кандидата не називалося.

Нагадаємо, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Україні, а також офіційно затвердив, що церквою-матір'ю Україні є Константинополь. Також Синод визнав недійсною анафему голові УПЦ КП Філарету і предстоятелю Української автокефальної православної церкви Макарію.

Архієрейський собор, під час якого представники українських православних церков повинні прийняти рішення про об'єднання церкви і обрати її предстоятеля, відбудеться 15 грудня у Святій Софії.

Майбутній глава помісної православної церкви в Україні отримає Томос про автокефалію в переддень Різдва, 6 січня 2019 року в Константинополі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram