ГоловнаСуспільствоЖиття

Україні потрібна Національна стратегія розвитку штучного інтелекту, - Юрій Чубатюк

Країна має в своєму розпорядженні достатні технологічні та людські ресурси для здійснення ривка в сфері інновацій, вважає президент групи компаній Everest.

Україні потрібна Національна стратегія розвитку штучного інтелекту, - Юрій Чубатюк
Юрий Чубатюк
Фото: Макс Левин

Всеукраїнське соціологічне опитування з приводу технологій штучного інтелекту чітко показує, що українці не просто зацікавлені в інноваціях - вони готові до конкретних дій з боку, зокрема, держави на їх повсюдне впровадження. І від того, якими будуть ці дії, безпосередньо залежить рішення багатьох ключових проблем у сферах освіти, економіки, медицини, бізнесу, науки та суспільства загалом. Про це заявив президент групи компаній Everest Юрій Чубатюк під час презентації дослідження "Штучний інтелект: український вимір" в інституті Горшеніна.

Він також додав, що розвиток інноваційного середовища в Україні спирається перш за все на пріоритети діяльності держави та його готовність до співпраці в цьому напрямку: "Нам потрібна Національна стратегія розвитку штучного інтелекту, яка дозволить сформувати ключові кейси взаємодії влади, бізнесу, науково-дослідних кіл і громадськості, а також розкриє вже наявний у нас потенціал і дасть розуміння того, які рішення ми можемо успішно запозичити в наших умовах".

На думку Юрія Чубатюка, сьогодні країна має в своєму розпорядженні достатні технологічні та людські ресурси для здійснення ривка в сфері інновацій. "Українці готові і винаходити з нуля, і інтегрувати вже відпрацьовані світові практики, і безпосередньо впроваджувати їх, і просто бути активними користувачами технологій. Але ці продукти будуть мати доцільність і зможуть наростити попит як у самій державі, так і за її межами тільки в тому випадку, якщо дискусія про посилення відповідного капіталу буде системно вестися на рівні державно-приватного партнерства", - зазначив він.

ДПП у цьому контексті передбачає формування чіткого вектора спрямованості в роботі з інноваційними технологіями, скринінг реальних можливостей бізнесу та наявних на ринку комерційних пропозицій, а також аналіз потреб людського ресурсу і механізми залучення додаткових інвестицій. "Наступним важливим кроком є закріплення цих аспектів на законодавчому рівні, як це зараз поголовно роблять на Заході, де давно є розуміння прямого впливу інновацій на загальні показники розвитку держави", - зауважив Юрій Чубатюк.

Повністю дослідження можна глянути за посиланням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram