ГоловнаСуспільствоВійна

Міністерство до виборів. Чим Мінвет може допомогти ветеранам за рік

28 листопада уряд утворив Міністерство у справах ветеранів (Мінвет). Відомство очолила народна депутатка від фракції “Блок Петра Порошенка” Ірина Фріз. У новопризначеної міністерки є час щонайбільше до осені, коли пройдуть парламентські вибори і буде сформовано новий уряд.

Учасники 'маршу нескорених' в Києві, 24 серпня 2017
Фото: Макс Требухов
Учасники 'маршу нескорених' в Києві, 24 серпня 2017

Навіщо ветеранам міністерство?

В України зареєстровано приблизно 1,4 мільйона ветеранів, серед яких 350 тисяч учасників АТО/ООС. Досі ними опікувалися Міністерство соціальної політики та підзвітна йому Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції. Ще 20 відомств забезпечували пільги та послуги, що неабияк ускладнювало їхнє отримання.

Державна служба у справах ветеранів, яку створили 2014 року, не формувала, а лише реалізувала державну політику. Такий статус обмежував можливості служби, вважають у проектному офісі зі створення міністерства у справах ветеранів.

“Деяких повноважень у Держслужби не було, частину вона ділила з міністерством соціальної політики і була підзвітна міністру на тему соцполітики. Саме до ветеранів (у міністерства - Ред.) руки не доходили, бо багато інших пільгових груп. Положення Держслужби стосувалося рекомендацій - реальних проектів державна служба реалізувати не могла”, - каже очільниця проектного офісу та громадської організації “Юридична сотня” Леся Василенко.

Леся Василенко
Фото: Укринформ
Леся Василенко

Нова війна - нові ветерани, а значить потрібні і нові способи роботи з ними, вважають у проектному офісі. Порівняно з іншими пільговими групами їх небагато (350 тисяч ветеранів проти понад 11 мільйонів пенсіонерів), але у нинішніх ветеранів інші потреби, їм потрібні не пільги, а можливості. Та й поки бойові дії на сході України тривають, ветеранів ставатиме все більше.

“До створення міністерства держава бачила у ветеранах лише споживачів пільг. Теперішні ветерани інші. Це молоді люди - 30-40 років, які говорять, що їм не потрібні пільги. Вони хочуть нормально заробляти, забезпечувати сім'ю, можливо, відкрити власну справу, отримати нову освіти. Потрібно формувати нову державну політику щодо роботи з ветеранами. Міністерство буде інструментом формування такої політики”, - переконана Оксана Гаврилюк, полковник запасу, очільниця благодійного фонду “Інформаційно-координаційний центр” та проекту “Дім ветерана”.

Оксана Гаврилюк
Фото: facebook/ Oleg Protsenko
Оксана Гаврилюк

Ветерани, з якими спілкувався LB.ua, переконані: з Державною службою таки треба було щось робити через неефективність.

“Міністерство - це та структура, яка буде допущена до законодавчої ініціативи. Дуже багато проблем у ветеранській справі через недосконалість законодавства. Ситуація з конфліктом на сході у сфері ветеранів дуже змінилася, а законодавство залишилося з радянських часів”, - каже Кирило Недря, колишній боєць 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний яр”, оборонець Донецького аеропорту, нині співробітник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

Кирило Недря
Фото: Укринформ
Кирило Недря

Однак не всі погоджуються з тим, що для такої порівняно невеликої категорії громадян потрібне окреме міністерство.

“Достатньо було б служби, але з більшими повноваженнями. Службу, яка б підпорядковувалася безпосередньо Кабінету міністрів і трішки додати штату. Велика частина бюджету (міністерства - Ред.) буде витрачатися на утримання штату”, - вважає Віталій Баранов, підполковник запасу, екс-командир 90-го окремого аеромобільного батальйону, теж “кіборг”. Баранов (позивний “Біба”) брав участь у конкурсі на очільника Держслужби у справах ветеранів, але тоді програв скандальному Валентину Маньку, якого Кабмін так і не затвердив. Манько перебував у міжнародному розшуці за розбій. ЗМІ пов'язували Валентина Манька з нардепами від “БПП” Олександром Третьяковим та Ігорем Кононенком.

Політичне міністерство

Створення міністерства ще з 2016 року активно лобіював заступник голови депутатської фракції “Блок Петра Порошенка” Олександр Третьяков (що дає підставити вбачати у цьому процесі корупційні ризики, адже він також очолює комітет Верховної Ради у справах ветеранів та осіб з інвалідністю). Верховна рада у лютому 2018 року таки рекомендувала уряду утворити міністерство після того, як Третьяков пригрозив заблокувати роботу парламенту та заявив, що “люди можуть вийти на вулицю”. У березні Кабмін запустив процес створення. Тоді урядовці обіцяли створити відомство протягом місяця. Однак процес затягнувся. 22 листопада Верховна рада таки призначила Ірину Фріз. Того ж дня з посади Оксани Маркарової прибрали “в.о”. і вона стала міністеркою фінансів. LB.ua писав, що затягування могло бути пов'язане з кадровою неузгодженістю між “БПП” з одного боку та “Народним фронтом” і прем'єром Володимиром Гройсманом - з іншого. Нове міністерство перебирає функції, а відповідно і бюджет, Мінсоцполітики, яке очолює соратник прем'єра Андрій Рева.

Ірина Фріз та Андрій Рева під час засідання кабміну, 5 грудня 2018.
Фото: kmu.gov.ua
Ірина Фріз та Андрій Рева під час засідання кабміну, 5 грудня 2018.

Сама ж Фріз на питання про те, чи утворили б міністерство без політичної доцільності, відповідати не хоче.

“Я вважаю, що в даному випадку, створення міністерства - це той випадок, коли держава віддає борг своїм захисникам. Будь-які інтерпретації цього рішення мають право на життя, тому що кожен має право висловлювати те, що вважає за потрібне. Але я переконана, що це міністерство має бути створено. Усі інші політичні інтерпретації я залишаю авторам для того, щоб вони прибували і надалі. Я не буду коментувати чутки”, - різко відповідає Фріз.

Ветеран у міністри?

“Блок Петра Порошенка” ще у червні заявив, що виступає за призначення міністром у справах ветеранів Ірини Фріз. Фріз протягом 15 років була соратницею Петра Порошенка - спочатку як помічниця нардепа, пізніше як речниця. У парламенті очолювала підкомітет з питань безпеки державних інформаційних систем Комітету з питань нацбезпеки й оборони. Фріз також була головою постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО.

Відсутність військового досвіду Фріз не вважає проблемою. Каже, що не думала про те, що сама не є ветеранкою, коли їй запропонували очолити міністерство.

Ірина Фріз (зліва) та Оксана Гаврилюк
Фото: facebook/Інформаційно-координаційний центр
Ірина Фріз (зліва) та Оксана Гаврилюк

“Ні, не думала, я думала над тим, як створювати міністерство, тому що для мене це також експіріенц (досвід - ред.). Будь ласка, нехай буде наступним ветеран. Але зараз на етапі створення міністерства, підготовки нормативної бази, я вважаю, що достатньо маю фаху для того, щоб це зробити якісно. Я вважаю, що на етапі створення міністерства дійсно необхідно знайти дуже багато компромісних рішень для того, щоб міністерство у справах ветеранів не було фікцією і його діяльність не була заблокована”.

Ветерани, з якими спілкувався LB.ua, погоджуються: міністерство не обов'язково повинен очолювати один із них. Принаймні поки - на етапі створення і формування.

“Міністр повинен бути добрим менеджером. Те, що призначили людину, яка вхожа до кабінетів президента, це добре. Якщо поставити заслуженого ветерана, перед яким ці двері зачинені, це не добре. Ніхто йому відмовляти не буде, але і робити не буде”, — вважає Віталій Баранов.

Дещо іншу думку має “кіборг”, розвідник 95-ої бригади Євген (Жора) Турчак: “Це не проблема, це погано. На жаль, у нас немає єдиного ветерана, який був би гарним лобістом наших інтересів за цієї влади”.

Турчак відвідав одну із зустрічей Фріз з ветеранами під час її поїздки у регіони.

“Коли Фріз поїхала до Вінниці, аби зустрітися з ветеранами, я теж поїхав, аби дізнатися, кого вона запросить. Запросили майже всіх. Поки практика показує, що вона розмовляє не з тими ветеранами, організаціями, які перебувають під головами ОДА, а з усіма”, - розповідає Турчак.

Зустріч Ірини Фріз з представниками ветеранських організацій Вінниччини.
Фото: facebook/ Ірина Фріз / Iryna Friz
Зустріч Ірини Фріз з представниками ветеранських організацій Вінниччини.

Голова благодійного фонду “Повернись живим” Віталій Дейнега пригадує, що Ірина Фріз у кінці 2015 року підтримала волонтерів у боротьбі з начальником генерального штабу Віктором Муженком і президентом Петром Порошенком щодо концепції розвитку сил спеціальних операцій. Волонтери пропонували розвивати рух опору (партизанський), інформаційно-психологічні операціі.

“Концепція, яку просував Муженко, була совковою, більш відсталою, ніж у Росії. Ми з РФ не здатні на симетричну відповідь, не можемо проти їхньої армії виставити таку саму. Можемо меншу, але набагато краще підготовлену. Концепція Муженка перетворювала сили спеціальних операцій на щось схоже на десантні війська. Тоді було серйозне протистояння у медіа, був міжнародний тиск на начальника генерального штабу, велики медійний розголос. Ірина була не на стороні президента, а на стороні сил спеціальних операцій”, - розповідає Дейнега.

Віталій Дейнега
Фото: Макс Требухов
Віталій Дейнега

Разом з тим волонтер побоюється, що політичні сили можуть заблокувати роботу міністерства. “Вона (Фріз - Ред.) може бути найкрутішим менеджером з найкрутішою командою на фронті робіт, який завідомо не дали зробити, тому що не дали ресурсів - фінансових, організаційних, політичних”.

Коли запрацює міністерство?

Міністерство вже отримало реєстрацію у Мін’юсті. Представники відомства почали роботу над положенням, яке розраховують затвердити за місяць. Був створений консультативно-дорадчий орган Рада ветеранів, головою якої обрали Володимира Лагуту - підполковника запасу, екс-заступника командира 95-ї бригади десантно-штурмових військ, одного із ініціаторів проекту “Дім ветерана” у Житомирі.

“Рада ветеранів - це суто консультативний орган, який буде оперативно доводити проблематику до міністра особисто. Багато ветеранів - молоді хлопці. Міністерство як законотворчий орган може писати якісь закони в інтересах ветеранів - надати можливості цим молодим людям не лише користуватися пільгами, а й допомогти створити бізнес. Для цього їх треба зацікавити, наприклад, внести зміни до Податкового кодексу. З цього погляду міністерство буде більш ефективне”, - розповідає про своє бачення майбутньої роботи Лагута.

Президент Петро Порошенко та Володимир Лагута (зліва)
Фото: facobook/Ігор Гундич
Президент Петро Порошенко та Володимир Лагута (зліва)

Підполковник повинен сформувати Раду ветеранів, до якої увійдуть представники з різних регіонів України. За словами Фріз, формувати Раду можуть протягом місяця, коли затверджуватимуть положення.

Опісля міністерство оголосить конкурс на державного секретаря. Фріз сподівається, що його кандидатуру Кабмін затвердить до кінця лютого. Далі погодять штатну структуру і розпочнеться набір співробітників, кожен з яких повинен буде пройти поліграф.

Міністерство буде просити про штат у 325 людей: 200 на центральні органи і 125 на регіональні. Фріз каже, що прагне, аби серед співробітників було хоча б 30% ветеранів, однак закон про держслужбу не дозволяє поза конкурсом набирати чиновників. Ті ж, хто працював у Державній службі у справах ветеранів, повинні будуть пройти конкурсний відбір, як і решта кандидатів.

Міністерство планує утворити територіальні органи в регіонах. У деяких, як то наприклад у Житомирі, де створюють “Дім ветерана”, представник міністерства може бути розміщений на базі таких "ветеранохабів".

“Я розраховую, що за час моє каденції (я цілком свідомо ставлюся до того обмеженого терміну, який маю, - максимум рік), відповідно, якщо міністерство запрацює з червня, десь на липень-серпень ми можемо перейти до запуску територіальних органів і до осені зможемо представити роботу територіальних органів на місцях”, - запевняє міністерка.

Поки міністерство не запрацює, його функції і надалі виконуватиме Державна служба у справах ветеранів.

Фото: facebook/Ігор Гундич

Що встигнуть до виборів?

Найбільшими проблемами самі ветерани називають житлове і земельне питання та соціалізацію ветеранів.

“Найактуальніше питання - це соціальні питання. Перше - житло, робочі місця для ветеранів, соціальна підтримка і захист. Це ті питання, які у моєму розумінні необхідно зараз терміново піднімати. Одне з найголовніших питань - психологічна підтримка і реабілітація ветеранів. Великий контингент ветеранів схильний до суїциду. 70% ветеранів не отримали земельну ділянку. Земля - єдине, на чому можуть наживатися можновладці”, - розповідає про потреби ветеранів Віталій Баранов.

Однак за рік міністерство не зможе роздати кожному ветерану квартиру і ділянку.

“Тут не буде швидких результатів. Треба закласти базові речі, щоб той, хто прийде мав категорію осіб, якими він займатиметься. Ми не говоримо про те, що впаде на голову квартира, а що у нього буде можливість заробити на цю квартиру”, - Оксана Гаврилюк вважає, що міністерство має працювати з ветеранами інакше.

Міністерка головною ціллю називає безпосереднє створення відомства та “укладання якісної здорової нормативної бази, на якій буде функціонувати міністерство найближче десятиліття”.

“Моє завдання розставити у цю систему запобіжники, щоб ця посада і це міністерство жодним чином не використовувалась ані майбутнім міністром, ані політиками для того, щоб створити собі паблісіті, чи то мати певне кишенькове міністерство для певних оборудок. Цього не буде”, - упевнено заявляє Фріз.

Одним з таких запобіжників має стати Громадська рада, яка моніторитиме роботу міністерства.

Проектний офіс сформував три напрямки для міністерства як обов'язкові, розповідає Леся Василенко. Це охорона здоров'я (медичне забезпечення), соціальний захист і підтримка ветеранів та їхніх родин, третій напрям меморіальний, тобто вшанування пам'яті полеглих героїв і борців за незалежність України.

Фото: Макс Требухов

Фріз розраховує до зміни уряду запустити Єдиний державний реєстр ветеранів, на базі якого буде побудована онлайн платформа е-ветеран - електронний кабінет, де можна буде отримати послуги онлайн. На це міністерка шукає гроші у міжнародних партнерів. При міністерстві запрацює гаряча лінія. Міністерка також хоче ініціювати зміни до законодавства, зокрема переглянути ті пільги, які вже неактуальні, та розробити закон про ветеранів та членів їхніх родин, який повинен серед іншого вирішити проблему отримання статусу учасника бойових дій для добробатів. Ще одна ціль - перейти на проектний принцип роботи, тобто давати кошти на конкретні проекти, а не просто ветеранській організації.

У скільки обійдеться міністерство?

Поки у дрежбюджеті не передбачене фінансування для мінвету. Закон “Про бюджет на 2019 року” ухвали раніше, ніж створили міністерство.

До кінця цього року відомство не матиме грошей узагалі. “На цей рік ми не подаємо жодних змін (до бюджету - Ред.), тому що де-факто міністерства не існує, поки немає його положення”, - каже Фріз.

Проектний офіс розрахував, що разом з територіальними органами міністерству треба буде приблизно 400 мільйонів гривень, розповідає Леся Василенко. До прикладу, Держслужбі у справах ветеранів на 2019 рік виділили 161 мільйон гривень, але це без окремих бюджетних програм для підтримки ветеранів.

Фото: Макс Требухов

Усе це стане предметом перемовин з Мінфіном. Фріз не каже, скільки проситиме у Маркарової, але точно більше, ніж давали Держслужбі.

“Я можу називати цифри, за які буду нести відповідальність і на які буду мати підтвердження отримати у Мінфіні. Зараз я називати просто так цифри, щоб комусь сподобатися, не буду”, - різко відповідає вона на прохання озвучити хоча б приблизну суму.

Очільниця проектного офісу Леся Василенко вважає, що усю запитувану суму Мінфін не виділить. На думку Віталія Дейнеги, за гроші, які в Україні виділяють на ветеранів, кардинально змінити цю сферу важко.

“Усе, що Фріз зможе зробити, - позбавити майбутнього міністра можливості маніпулювати цим міністерством і заробляти на цьому гроші”, - вважає Дейнега.

Діана БуцкоДіана Буцко, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram