ГоловнаСуспільствоОсвіта

Міносвіти винесло на обговорення типовий договір про професійну освіту

Міністерство просить зацікавлені сторони внести пропозиції протягом тижня.

Міносвіти винесло на обговорення типовий договір про професійну освіту
Лилия Гриневич
Фото: Влад Мусиенко

Міністерство освіти і науки винесло на громадське обговорення типовий договір про отримання професійної освіти за дуальною формою навчання. Планується, що це буде тристоронній документ, який дозволить організувати навчання не тільки в навчальному закладі, а й на виробництві.

Головна мета проекту договору - глибше залучити роботодавців до співпраці з установами професійної освіти, більше зацікавити їх у розвитку дуальної освіти. Згідно з проектом документа, роботодавець може домовитися з учнем, що він буде працювати певний період часу після навчання на його виробництві.

"Дуальна освіта - це коли учень близько 30% часу отримує теоретичні знання з професії в навчальному закладі. Решту часу він проводить на реальному виробництві, де отримує можливість працювати на сучасному обладнанні, навчитися корпоративної етики тощо. Підписавши договір, учень отримає високий рівень освіти, але також зобов'язується відпрацювати певний час після випуску на виробництві, де здійснювалося навчання", - зазначила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

На її думку, робота в рамках цього договору - формат, виграшний для всіх. Учень отримує якісну освіту, роботодавець - працівника, а заклад професійної освіти - великі можливості для навчання учнів.

"Я дуже прошу роботодавців, представників установ професійної освіти, управлінців переглянути проект цього договору і протягом орієнтовно тижня подати нам свої пропозиції. Ми довго працювали над цим документом, залучали і роботодавців, і наших юристів, щоб забезпечити права учнів. Однак я не виключаю, що щось могло бути втрачено. Це ваш інтерес, будь ласка, уважно ознайомтеся з проектом", - сказала міністр.

Проект договору можна переглянути за посиланням: https://bit.ly/2QEDgbl

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram