ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

NASA опублікувало звук вітру на Марсі

Це перший в історії аудіозапис з червоної планети.

Вчені NASA опублікували перший в історії аудіозапис з Марса, на поверхню якого наприкінці листопада сів космічний зонд InSight.

На записі, який опублікували вчені - звук вітру на планеті. Вони припускають, що він рухається зі швидкістю 5-7 метрів на секунду.

Вчені NASA опублікували три аудіодоріжки. Перша - необроблена версія вітру на Марсі в тому вигляді, якому її "почули" датчики зонда. Друга версія, яку підняли на дві октави, щоб вуха людини могли краще розчути. Третя - запис одного з датчиків, який прискорили в 100 разів, що збільшило її частоту.

Апарат InSight було запущено 5 травня 2018 року. Заплановано, що протягом двох років він буде досліджувати глибини Марса для встановлення історії формування планети.

InSight-місія з вивчення внутрішньої будови, тектонічної і сейсмоактивності на Марсі на другому за величиною вулканічному районі планети - нагір'ї Елізій. Розробляли зонд в Лабораторії реактивного руху NASA - тієї самої, звідки вийшли марсоходи Spirit, Opportunity і Curiosity, збирали його інженери Lockheed Martin.

За 728 земних днів місії в NASA розраховують зняти з апарата близько 29 Гб даних, які можуть пролити світло на еволюцію кам'янистих планет, включаючи Землю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram