ГоловнаСуспільствоЖиття

LB.ua отримав текст договору про передачу частини споруд Києво-Печерської лаври в користування УПЦ МП

Термін дії договору не вказується.

LB.ua отримав текст договору про передачу частини споруд Києво-Печерської лаври в користування УПЦ МП
Киево-Печеская Лавра
Фото: vsitury.com.ua

LB.ua вдалося отримати копію договору між Національним Києво-Печерським культурним заповідником і Свято-Успенською Києво-Печерською лаврою, на підставі якого влітку 2013 року монастирю було передано в користування низку культових споруд на території Лаври, що належать державі.

У преамбулі документа наголошено: йдеться про «безоплатне користування» (релігійними спорудами) та «іншим майном, що є державною власністю». Термін дії договору не уточнюється, проте вказана вартість переданого майна - 22 мільйони 863 тисячі гривень.

Сам договір складається з 11 коротких розділів, а також додатків з актами прийому-передачі спеціальною комісією і переліком конкретного майна. Так, монахи зобов'язуються дбати про отримані об'єкти, допускати до них (у разі необхідності) державних перевіряючих, не передавати третім особам, платити «комуналку». Спори вирішуються шляхом переговорів або ж у судовому порядку.

У контексті нинішніх напружених відносин з УПЦ МП і можливого розірвання фактичної оренди - як це вже сталося, хоч і за інших обставин у Почаєві - особливий інтерес становить сьомий розділ договору. Ним, зокрема, вводиться термін «обставини непереборної сили» (аварія, катастрофа, стихійне лихо, епідемія, війна, дії органів державної влади та ін.), під впливом яких допускається звільнення від відповідальності за невиконання угоди. При цьому підтверджувати такі обставини уповноважена Торгово-промислова палата України.

Нагадаємо, раніше Міністерство культури України і Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник відмовилися у відповідь на запит LB.ua розкривати умови договору між Заповідником і Свято-Успенською Києво-Печерською лаврою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram