ГоловнаСуспільствоЖиття

ГПУ показала реконструкцію атаки на українські судна в Керченській протоці

Вісьмом особам повідомлено про підозру.

ГПУ показала реконструкцію атаки на українські судна в Керченській протоці
Стоп-кадр из видео тарана украинского буксира кораблем РФ
Фото: стоп-кадр

Генеральна прокуратура показала реконструкцію атаки російських кораблів на українські судна в Керченській протоці.

Про це повідомила в Фейсбуці прес-секретар ГПУ Лариса Сарган.

Вона зазначила, що слідство зібрало 17 томів доказів вчинення Росією агресії стосовно українських ВМС ЗСУ.

"Зокрема, допитано 75 свідків (командування ВМС, оперативні чергові та їхні помічники, екіпажі кораблів «Горлівки» і «Балти» та інші військові посадові особи); допитано трьох постраждалих - родичів поранених військовослужбовців; проведено 51 огляд документів і інтернет сайтів; проведено два огляди суден («Горлівки» і «Балти»), які повернулися в порт Одеси; отримано докази радіопереговорів між кораблями Чорноморського флоту РФ, прикордонної служби ФСБ РФ і Військово-повітряних сил і протиповітряної оборони ЗС РФ по веденню агресивних дій, нападів на кораблі ВМС ЗСУ і членів екіпажу; відібрано зразки голосів основних свідків - членів екіпажів кораблів «Горлівки» і «Балти»; отримано низку тимчасових доступів до речей і документів, які виконуються в Одесі та Києві", - написала Сарган.

Вісьмом особам було повідомлено про підозру. Серед них - керівник департаменту берегової охорони, заступник керівника Прикордонної служби ФСБ адмірал Геннадій Медведєв, командир сторожового корабля "Дон" (таранив український буксир) Олексій Саляєв, командир сторожового корабля "Смарагд" (відкрив вогонь по українських кораблях) Андрій Шипіцин.

Також, за словами прес-секретаря ГПУ, отримано постанови суду про затримання підозрюваних з метою приведення для розгляду клопотань про обрання їм запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Найближчим часом планують повідомити про підозру більш ніж 10 військовослужбовцям Чорноморського флоту РФ, прикордонної служби ФСБ РФ і Військово-повітряних сил і протиповітряної оборони ЗС РФ - від молодшого офіцерського складу до генералів.

Нагадаємо, 25 листопада українські малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також рейдовий буксир "Яни Капу" прямували з порту Одеси до Маріуполя. Поблизу Керченської протоки їх перехопили чотири прикордонні кораблі РФ. Російський прикордонний корабель "Дон" пішов на таран українського буксира "Яни Капу", в результаті чого останній отримав пошкодження.

Українська корабельна група вирішила продовжити хід, оскільки діяла в рамках міжнародного морського права. Коли вона підійшла до Керченської протоки, Росія оголосила, що перехід закритий.

Українці рушили на вихід з протоки, але російські кораблі почали переслідування, а потім відкрили вогонь на поразку і захопили українські кораблі разом з екіпажами. 27-28 листопада підконтрольний Росії "суд" у Криму заарештував усіх українських моряків, у тому числі поранених, на 60 діб. Їх звинувачують у незаконному перетині російського кордону.

Україна поінформувала про агресію РФ у Керченській протоці трибунал ООН з морського права. Також Україна готує позов у міжнародний суд ООН.

У Держдумі РФ вирішили нагородити прикордонників, які захопили українські кораблі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram