ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна направила в МЗС РФ запит для відвідування захоплених українських моряків

Також перевіряється інформація про внутрітюремні рахунки, які нібито відкриті для допомоги українцям.

Україна направила в МЗС РФ запит для відвідування захоплених українських моряків
Людмила Денисова
Фото: facebook/Людмила Денісова

Співробітники консульства України в Москві направили офіційні запити в Міністерство закордонних справ РФ і в адміністрації слідчих ізоляторів "Лефортово" і "Матроська тиша" з приводу можливості відвідування військовополонених моряків.

Про це повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Фейсбуці.

"Отримала інформацію від консульства України в Москві про те, що його співробітники направили офіційні запити в МЗС Російської Федерації і в адміністрації слідчих ізоляторів "Лефортово" і "Матроська тиша" щодо можливості відвідати українським консулом наших військовополонених, у тому числі поранених. Про надходження відповіді повідомлю негайно", - написала вона.

За словами Денісової, у вівторок вранці співробітники консульства будуть з'ясовувати інформацію про внутрітюремні рахунки, які нібито відкрито для українських моряків, і про порядок переказування коштів. Відповідна інформація буде повідомлена сім'ям військовополонених окремо.

Нагадаємо, 25 листопада російські прикордонники із застосуванням зброї захопили в районі Керченської протоки буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери ВМС ЗСУ "Бердянськ" і "Нікополь".

24 українці, які перебували на захоплених суднах ВМС ЗСУ, були заарештовані за рішенням судів Сімферополя і Керчі до 25 січня 2019 року. Потім моряки були етаповані в Москву в СІЗО "Лефортово", а трьох поранених утримують у медблоці слідчого ізолятора "Матроська тиша".

Сьогодні, 3 грудня, за рішенням Європейського суду з прав людини, Росія мала надати офіційне пояснення про причини затримання українських моряків, їх місцезнаходження, а також їх стан здоров'я і надану медичну допомогу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram