ГоловнаСуспільствоЖиття

НАТО збільшує свою присутність у Чорноморському регіоні

Альянс підтримує територіальну цілісність і суверенітет України.

НАТО збільшує свою присутність у Чорноморському регіоні
Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг
Фото: EPA/UPG

НАТО уважно моніторить ситуацію з безпекою в Чорному морі і збільшує свою військову присутність у регіоні.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на прес-конференції в Брюсселі, передає "Європейська правда".

"НАТО збільшило присутність у Чорноморському регіоні. Торік ми збільшили присутність кораблів НАТО в Чорному морі з 80 до 120 днів. У нас є місія повітряної поліції в регіоні, а також мультинаціональна бригада в Румунії", - сказав він.

Генсек підкреслив, що Альянс і надалі підтримує територіальну цілісність і суверенітет України і надає політичну та практичну підтримку.

"Ми підтримуємо в різних формах: допомагаємо в модернізації збройних сил, системи командування, протидії кіберзагрозам. Кілька союзників також надають підтримку на двосторонній основі у вигляді обладнання та навчання", - додав він.

Нагадаємо, 25 листопада Росія із застосуванням зброї захопила в нейтральних водах українські військові катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", на борту яких було 24 українці. Їх звинуватили в порушенні державного кордону, заарештували і вивезли з Керчі в Москву. Україна розцінила це як акт воєнної агресії і у відповідь ввела воєнний стан у 10 прикордонних областях до 26 грудня 2018 року.

Президент України Петро Порошенко також заявляв про те, що одним з можливих варіантів підтримки України в ситуації, яка склалася в акваторії Азовського і Чорного морів, може бути заходження в Чорне море кількох кораблів НАТО.

Зазначимо, що уряд Німеччини відхилив заклик українського посла посилити тиск на Росію і відправити німецькі військові кораблі в Чорне море. За його словами, "зараз найголовніше - стриманість і діалог".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram