ГоловнаСуспільствоЖиття

Українських моряків у "Лефортово" помістили в карантинні одиночні камери

Місцеперебування українських військових підтвердили представники СІЗО через консульський відділ МЗС України.

Українських моряків у "Лефортово" помістили в карантинні одиночні камери
Фото: EPA/UPG

Представники СІЗО-2 Москви "Лефортово" підтвердили інформацію про перебування у них 21 українського моряка. Ще троє захоплених у полон українців перебувають у лікарні, проте в якій саме - не уточнюється. Інформацію отримала консульська служба МЗС України, написала український омбудсмен Людмила Денісова.

За інформацією адвоката затриманих моряків, троє поранених українців можуть бути в медичній частині іншого московського СІЗО "Матроська тиша".

Російське агентство "Интерфакс" з посиланням на члена громадської спостережної комісії (ГСК) Москви Когершин Сагієву повідомило, що заарештовані українські моряки "перебувають на карантині в московському слідчому ізоляторі "Лефортово" , не скаржаться на свої статки, а співробітники СІЗО не виділяють їх серед інших ув'язнених".

"Зараз в ізоляторі двадцять одна людина. Це всі міцні здорові чоловіки від 25 до 40 років. Ніхто з них не скаржився на якісь нездужання. Члени ГСК зазначили, що співробітники не виділяють затриманих моряків із загальної маси ув'язнених", - сказала Сагієва.

"Вони всі сидять поодинці. Карантинні камери, де вони перебувають, досить стандартні - там немає нічого крім столу, лавки і залізної ліжка. Кожному українському військовому видали алюмінієві чашку, ложку і кухоль. Сьогодні вони вже снідали кашею, і залишилися задоволені. Співробітники пообіцяли їм сьогодні принести в камери книги", - розповіла член ГСК.

"Взагалі, вони непоганий мали вигляд, навіть незважаючи на тюремну робу. Як з'ясувалося, всі моряки надійшли в московський ізолятор одягненими у військову форму. Водночас, за внутрішнім регламентом, на який послалися співробітники "Лефортово", перебувати в російському СІЗО у військовому одязі іноземної держави не можна", - додала Сагієва.

Нагадаємо, 25 листопада в Керченській протоці російські прикордонні кораблі атакували і захопили два українських катери і буксир. Всі 24 моряки, що перебували на суднах, потрапили в полон. Окупаційний суд Сімферополя заарештував українських моряків. Їх звинувачують у незаконному перетині російського кордону.

27-28 листопада суд Сімферополя заарештував всіх полонених українців до 25 січня 2019 року. Ввечері 29 листопада надійшла інформація про те, що українських моряків почали вивозити із СІЗО Сімферополя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram