ГоловнаСуспільствоЖиття

У Києві в річницю розгону Майдану пройшла смолоскипна хода

Активісти вимагали розслідувати злочини проти Майдану.

У Києві в четвер, 29 листопада, пройшла смолоскипно-фаєрна хода в пам'ять про розгін Євромайдану п'ять років тому.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, активісти пройшли від Майдану Незалежності до Міністерства внутрішніх справ, вимагаючи результатів розслідувань злочинів на Майдані.

"Мета заходу: вимагати від керівництва держави конкретних результатів розслідування злочинів, скоєних "правоохоронними" органами під час Євромайдану і Революції Гідності", - йдеться на сторінці заходу у Facebook.

Нагадаємо, 30 листопада 2013 року близько 4 ранку "Беркут" силою розігнав на Майдані Незалежності мітингувальників, які виступали проти непідписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. Тоді затримали 35 осіб.

У період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, найбільше - 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати "Небесною сотнею".

За даними Генпрокуратури, на сьогодні більшість із 4700 злочинів, скоєних проти активістів Майдану, розкрито. Тобто встановлено обставини вчинення злочинів, щонайбільше - встановлено і виконавців, і організаторів, і замовників, і спільників.

Підозру повідомили 442 особам. Стосовно 279 осіб обвинувальні акти направлено до суду.

У справах, які розслідують або направлено до суду, під вартою перебувають 13 осіб.

Винними визнано 52 людей, до позбавлення волі засуджено на сьогодні 9 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram