ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

У Єгипті знайшли прекрасно збережені мумії, яким не менш ніж 3 тисячі років

Раніше місце розкопок було частково заблоковане уламками.

У Єгипті знайшли прекрасно збережені мумії, яким не менш ніж 3 тисячі років
Фото: facebook.com/moantiquities

У Єгипті в гробниці некрополя Ель-Ассасіф в околицях древнього міста Фіви знайдено два дерев'яні саркофаги, а в них прекрасно збереглися мумії.

Про це повідомляє ВВС із посиланням на єгипетське міністерство у справах старожитностей.

"Один саркофаг прикрашений пір'ям, це означає, що його можна зарахувати до часу правління 17-ї династії Єгипту, другий саркофаг датований часом правління 18-ї династії", - повідомив міністр у справах старожитностей Халед Аль Анані.

Сімнадцята династія правила в Стародавньому Єгипті під час так званого Другого перехідного періоду в XVII-XVI століттях до н. е. Спадкоємцями цієї династії були фараони 18-ї династії, що об'єднала Єгипет і створила Нове царство. До цієї династії зараховують дев'ять або 10 фараонів.

Поки що незрозуміло, кого саме було поховано в саркофазі, декорованому пір'яним орнаментом, але в другому саркофазі, зробленому з дерева і пофарбованого гіпсу, міститься тіло жінки, яку звали Поу-ю. Про це повідомили фахівці французького Інституту східної археології, які беруть участь у розкопках.

Обидва саркофаги знайдені в гробниці з маркуванням TT33. Третій саркофаг - чорного кольору і прикрашений золотом. Його було знайдено в другій гробниці з маркуванням TT28. У ньому міститься тіло чоловіка на ім'я Тоо Інкетіф, він був наглядачем процесу муміфікації в храмі богині істини і справедливості Маат, дочки бога Ра.

Гробниця Інкетіфа розписана яскравими квітами, вони намальовані на стелі, прикрашена п'ятьма масками і більш ніж 1000 маленьких статуеток.

У гробниці також знайшли ще кілька мумій. Вони лежали не в саркофагах і, можливо, належать до більш раннього поховання близько 4 тисяч років тому.

Про існування обох могил уже було відомо, там навіть починалися археологічні розкопки, але потім місце розкопок виявилося частково заблокованим уламками.

За даними Telegraph, археологи витратили п'ять місяців на очищення близько 300 метрів, перш ніж вони змогли отримати доступ до TT28.

Розкопки обох поховань тривають.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram