ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У понеділок Нацслужба здоров'я почне "третю хвилю" підписання договорів з лікарнями

Заклади первинної медичної допомоги можуть підписати договори про приєднання до медичної реформи.

У понеділок Нацслужба здоров'я почне "третю хвилю" підписання договорів з лікарнями
Фото: Макс Левін

Національна служба здоров'я України має намір з понеділка, 26 листопада, оголосити "третю хвилю" укладення договорів із закладами первинної медичної допомоги за програмою державних гарантій медобслуговування.

Про це сьогодні повідомив глава НСЗУ Олег Петренко, інформує "Інтерфакс-Україна".

За 7 місяців з початку роботи НСЗУ у системі eHealth загалом зареєстровано понад 21,4 млн декларацій пацієнтів з лікарями, з них понад 13,892 млн оплачуваних, за якими медичний заклад отримує фінансування. В цілому НСЗУ виплатила медзакладам первинної медичної допомоги понад 2,454 млрд грн.

Для укладення договору з НСЗУ медзаклад має відповідати низці вимог, зокрема, бути підключеним до електронної системи охорони здоров'я, оснащеним відповідно до вимог, мати ліцензію на здійснення господарської діяльності з медичної практики. При цьому медзаклад може укласти договір з НСЗУ тільки за умови, що всі інші заклади первинної допомоги міста, району або ОТГ також підписали договір.

Новий механізм передбачає, що НСЗУ сплачуватиме за послуги закладів з надання первинної допомоги за принципом капітації. Тобто медичний заклад отримуватиме встановлену суму за кожного пацієнта, незалежно від того, звертається він за медичними послугами чи ні. Капітація оплачується із загальних податків з держбюджету.

Нагадаємо, за підсумками двох етапів підписання договорів з НСЗУ у 2018 році за новою схемою фінансування працюють 623 суб'єкти господарювання: 538 комунальних некомерційних підприємств (КНП), 47 приватних клінік, а також 38 лікарів, які працюють як фізичні особи-підприємці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram