ГоловнаСуспільствоЖиття

У Мін'юсті пропонують "розвантажити" СІЗО, використовуючи електронні браслети

Слідчі ізолятори заповнені в середньому на 85%, а Лук'янівське СІЗО - на 99%.

У Мін'юсті пропонують "розвантажити" СІЗО, використовуючи електронні браслети
Фото: ZN

Міністерство юстиції опрацьовує законодавчі зміни, які дозволять розширити практику застосування електронного моніторингу (носіння "електронного браслета") і розвантажити пенітенціарні установи України.

Про це повідомив заступник міністра юстиції Денис Чернишов, інформує "Інтерфакс-Україна".

За його словами, зараз українські слідчі ізолятори заповнені в середньому на 85%, а Лук'янівське СІЗО - на 99%.

"В установах пенітенціарної системи утримуються люди, засуджені за статтями, за якими в інших країнах утримання під вартою може бути замінено на інший обмежувальнийзахід, зокрема, носіння "електронного браслета", - скаав Чернишов.

Він також зазначив, що разом з експертами з Норвегії, Литви та інших країн Мін'юст уже напрацьовує базу змін до законодавства щодо реалізації системи електронного моніторингу як підозрюваних у злочинах, так і засуджених.

Чернишов нагадав, що в інших країнах електронний моніторинг застосовується набагато ширше, ніж в Україні - з його допомогою продовжують контролювати людей після умовно-дострокового звільнення, також він застосовується щодо педофілів і ґвалтівників, навіть після повного відбуття ними покарання. Крім того, електронний моніторинг може замінити відбування покарання за низкою статей. Такий вид контролю застосовується також і щодо підозрюваних.

Окрім того, у низці країн електронний моніторинг не лише скорочує витрати держбюджету на утримання підслідних і ув'язнених в установах, а й є джерелом наповнення бюджету. "Я говорю про практику, коли суб'єкти електронного моніторингу за браслети самі платять. У США - це близько $20 на добу, у країнах ЄС - в середньому близько 22 євро на добу", - пояснив Чернишов.

"Безумовно, щодо підслідних, у випадках яких високий ризик здійснення повторного злочину, тиску на свідків і на слідство, про зміну запобіжного заходу на електронний моніторинг не може бути й мови. Але і в українському КПК є маса статей, за якими немає сенсу відправляти людину в СІЗО. Така практика дозволила б знизити витрати бюджету", - додав Чернишов.

Нагадаємо, 2015 року Нацполіція придбала електронні браслети стеження за ціною 53,8 тис. гривень. У вересні 2015 року екс-нардепа Ігоря Маркова, якого затримала поліція Італії, залишили під вартою через брак електронних браслетів.

Від початку 2018 року, за даними поліції, правоохоронцям не вистачило браслетів для 411 підозрюваних. Також зафіксовано 18 випадків ломання браслетів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram