ГоловнаСуспільствоПодії

На учасників акції в підтримку трансгендерних людей у Києві напали з димовими шашками (оновлено)

Постраждали три людини.

На учасників акції в підтримку трансгендерних людей у Києві напали з димовими шашками (оновлено)
Фото: Макс Требухов

У Києві біля університету ім. Т. Шевченка сьогодні, 18 листопада, мала відбутися акція "ТрансМарш 2018" на підтримку трансгендерних людей. Противники заходу кинули в учасників дві димові шашки. Про це з місця події повідомляє кореспондент LB.ua.

“Димові шашки полетіли в учасників Маршу біля університету Шевченка, куди організатори перенесли початок заходу через контракції. Поліція спочатку оточила близько 70 учасників маршу, а потім евакуювала їх в метро. Станцію "Університет" на деякий час закрили на вхід і вихід", - розповів кореспондент.

Організатором акції виступила громадська організація "Інсайт". Її приурочили до Міжнародного дня пам'яті трансгендерних людей, "тобто таких, чиє самопочуття не відповідає статі, приписаній їм при народженні", йдеться на сторінці заходу в Facebook.

"Ми вимагаємо від Міністерства охорони здоров'я, МВС і інших відповідних державних установ: затвердження нового клінічного протоколу з медичної допомоги трансгендерним людям, зняття заборони на усиновлення/удочеріння для трансгендерних людей, включення ознак гендерної ідентичності в законодавство про протидію дискримінації, включення гендерної ідентичності в перелік ознак, за якими прояв насильства повинні розглядати як злочин на ґрунті ненависті", - йдеться в описі події в Facebook.

Серед організаторів контракції - "Братство", "Катехон", "Традиція і порядок", "Сестринство святої Ольги". Також серед противників маршу була народний депутат Оксана Корчинська.

"Сьогодні відбулася правозахисна і молитовна акція на захист права хворих людей на лікування і права дітей на маму і батька. Учасники заходу висловили незгоду з урядовою політикою щодо внесення ідеології гендеру в законодавство. Ми проти екстремізму, зокрема, ідей про усиновлення людьми, які змінили стать", - сказав глава Інституту правозахисту суспільства Юрій Ноєвий.

Оновлення 13:40. Поліцейські запобігли провокації під час акції на підтримку прав трансгендерних людей в Києві біля станції метро "Університет". Про це йдеться на сайті відомства.

"Біля входу в підземку збиралися учасники акції, які, згідно з заявкою, хотіли привернути увагу суспільства до проблем трансгендерних людей. Представники інших організацій, які проводили захід у Парку імені Тараса Шевченка, намагалися влаштувати провокацію, прибувши на станцію метро. Поліцейські, щоб не допустити конфліктів, розділили учасників. У цей час невідомий чоловік застосував газовий балончик, в результаті чого двом людям знадобилася медична допомога", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, один з потерпілих - журналіст іноземного видання.

Фото: Макс Требухов

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram