ГоловнаСуспільствоЖиття

У центральній синагозі Києва наполягають, що за ними стежило саме НАБУ

Головний рабин опублікував прізвища співробітників НАБУ, які стежили за синагогою.

У центральній синагозі Києва наполягають, що за ними стежило саме НАБУ
лавный раввин Киева и Украины Моше-Реувен Асман
Фото: Youtube

Центральна синагога Києва наполягає, що стеження за синагогою здійснювалося співробітниками Національного антикорупційного бюро.

Про це написав у Фейсбуці головний рабин України Моше Реувен Асман.

"У пресі було опубліковано повідомлення прес-служби НАБУ про те, що стеження щодо єврейської громади, дійсно здійснювалося, однак, - іншим правоохоронним органом. Як я вже повідомляв, питання притягнення до відповідальності винних осіб знаходиться у виключній компетенції держави. Проте відео, опубліковане нещодавно у ЗМІ, не є повним. Однак ми уважно перевірили інформацію, фото і відеозаписи, опубліковані в інтернеті", - зазначив він.

Моше Реувен Асман також опублікував прізвища підозрюваних у стеженні співробітників НАБУ.

"В рамках проведення перевірки, в тому числі за технічної допомоги наших ізраїльських колег, використовуючи метод розпізнання осіб і образів новітньою системою «ANYVISION», було встановлено, що представлені фото з ймовірністю 99.97% відповідають таким громадянам: Корбан Ярослав Ігорович (згідно з декларацією НАЗК, є співробітником НАБУ і отримав дохід від організації розміром 336115 гривень за 2017 рік); Данчишина Ірина Миколаєвна (згідно з декларацією НАЗК, є співробітником НАБУ і отримала дохід від організації розміром 336115 гривень за 2017 рік)", - написав рабин.

Також, за його словами, експертиза встановила IP адреси, з яких були здійснені атаки на системи безпеки, а також здійснювалися тимчасові відключення відеоспостереження.

"Водночас, як вже повідомляли раніше, в рамках інтересу безпеки нашої країни і забезпечення прав громадян ми готові прийняти пропозиції про зустріч з усіма компетентними особами. Молитовний будинок відкритий для молитви і каяття для всіх бажаючих, включаючи керівництво правоохоронних органів, незалежно від приналежності до релігійних чи інших громад. Зазначену ситуацію вже узято на контроль на найвищому національному та міжнародному рівні", - додав Моше Реувен Асман.

Нагадаємо, наприкінці жовтня єврейська громада Києва звинуватила НАБУ у незаконному стеженні. Зокрема, Моше Реувен Асман повідомив про стеження за Центральною синагогою і вірянами. За його інформацією, для стеження використовувалися авто з підробленими номерами. Окрім того, у самій синагозі виявили пристрої зняття інформації.

У НАБУ заявили, що не проводять незаконні слідчі дії щодо єврейської громади Києва. Пізніше в бюро заявили, що за синагогою дійсно стежили, але це було не НАБУ. "Особи, яких ЗМІ назвали "агентами НАБУ", виявилися співробітниками іншого українського правоохоронного органу", - заявили у бюро і додали, що не називатимуть конкретне відомство, "щоб не підривати довіру населення до правоохоронних органів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram