ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Українським фармацевтам потрібно розвивати контрактне виробництво ліків, - Шимків

У 2017 році українські компанії інвестували в дослідження і розробки 1,8 млрд гривень.

Українським фармацевтам потрібно розвивати контрактне виробництво ліків, - Шимків
Фото: LB.ua

Український фармацевтичний бізнес має високий потенціал для співпраці з міжнародними фармацевтичними компаніями, зокрема, для розвитку контрактного виробництва лікарських засобів.

Таку думку висловив голова виконавчої ради керуючої компанії ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» Дмитро Шимків під час виступу на Ukrainian Pharmaceutical Forum 2018 у Києві.

"Україна вже мала приклади контрактного виробництва. Це було в основному in bulk (нефасована продукція - ред.) або перепакування. Але Україна може надавати набагато цікавіші можливості", - заявив він.

За даними Шимківа, українські компанії лише в 2017 році інвестували в дослідження і розробки 1,8 млрд грн, причому 99% цих інвестицій були зроблені за рахунок власних, а не позикових коштів. Зараз українські фармацевти проводять понад 400 клінічних досліджень.

Топ-менеджер «Дарниці» додав, що вітчизняні фармкомпанії ведуть переговори про спільну розробку інноваційних препаратів з низкою зарубіжних компаній. Також українська фарма активно освоює нові перспективні напрямки експорту: Південно-Східну Азію, Північну Африку і Латинську Америку.

«Український фармацевтичний бізнес має можливості, амбіції і ресурси стати міжнародним», - підсумував Шимків.

Як повідомлялося, обсяг продажів фармацевтичної продукції в Україні в 2017 році виріс на 20% - до 70 млрд гривень. У натуральному вираженні зростання становило 7% - до 1,224 млрд упаковок.

ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» засноване в 1930 році. Є лідером в Україні за обсягом виробництва ліків у натуральному вираженні. Одним із співвласників компанії є депутат Верховної Ради VIII скликання Гліб Загорій.

Контрактне виробництво має на увазі, що власник патенту на продукт або технологію розміщує замовлення на виготовлення цього продукту на сторонньому підприємстві, що володіє достатніми технічними можливостями. Контрактне виробництво може включати в себе і розробку продукту за технологією замовника.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram