ГоловнаСуспільствоЖиття

"Нафтогаз" пояснив відсутність опалення у Смілі та Кривому Розі бездіяльністю органів місцевого самоврядування

"Позиція "ми не будемо платити за попередників" - нечесна".

"Нафтогаз" пояснив відсутність опалення у Смілі та Кривому Розі бездіяльністю органів місцевого самоврядування
Фото: argumentua.com

Перший заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Сергій Перелома прокоментував відсутність тепла у Смілі і в Кривому Розі. За його словами, опалення у цих містах досі відсутнє через бездіяльність органів місцевого самоврядування.

Про це повідомляє "Цензор.НЕТ" з посиланням на прес-службу "Нафтогазу".

"Причина відсутності опалення у Смілі - бездіяльність органів місцевого самоврядування та теплопостачальника. У минулому опалювальному сезоні були ті самі проблеми. За рік нічого не змінилося. Через цю бездіяльності страждають жителі міста. Це неприпустимо. Ситуація має бути вирішена, але, на жаль, тільки зусиль "Нафтогазу" недостатньо. Тепловик повинен виконати умови чинного законодавства, щоб у "Нафтогазу" з'явилася законна можливість надати номінації", - підкреслив Перелома.

Він також зазначив, що "Нафтогаз" не має такої компетенції, як самостійно визначати, коли застосовувати ті чи інші норми законодавства.

"Ми просимо місто виконати норми закону: 1. Документально підтвердити, де знаходяться основні засоби, які забезпечують городян теплом. Хто їх господар, хто за них відповідає? Хто відповідатиме за безпеку газопостачання? 2. Якщо відбулася зміна теплопостачальника, то згідно зі ст. 22 Закону України про теплопостачання він повинен стати правонаступником за борговими зобов'язаннями, які "наробила" попередня теплопостачальна організація. Це 85 млн грн. Ми не говоримо про те, що борги потрібно відразу сплатити. Треба стати правонаступником боргових зобов'язань. Після цього можна укладати договір на реструктуризацію на 5 років", - додав Перелома.

"Позиція "ми не будемо платити за попередників" - нечесна. Смілянська міська рада прийняла рішення надати в оренду приватній організації комунальне підприємство. Саме смілянська влада 7 років не контролювала, як експлуатуються ці основні засоби, як працює підприємство, стан розрахунків. Якщо будуть виконані норми закону, укладення договору займе години", - пояснив заступник голови "Нафтогазу" ситуацію щодо Сміли.

Щодо ситуації в Кривому Розі він заявив таке:

"На сьогодні відсутні будь-які юридичні підстави для надання номінацій, і такий крок з боку "Нафтогазу" був би грубим порушенням чинного законодавства, що регулює діяльність газового ринку України. "Криворізька теплоцентраль" - у реєстрі підприємств-банкрутів. Сам факт укладення договору з "Нафтогазом" має затвердити арбітражний керуючий. Цього зроблено не було. Щойно це узгодження буде, "Нафтогаз" готовий в стислі терміни (години навіть, а не дні) укласти таку угоду. Але для того, щоб за укладеним договором отримати номінації, "Криворізька теплоцентраль" повинна виконати хоча б одну з трьох умов, які уряд України встановив для теплопостачальних організацій. Чому? Застосування Закону України №1730 (яким передбачено механізм реструктуризації) для них досить проблематично, оскільки вони знаходяться у банкрутстві. У банкрутстві є спеціальний закон, яким підприємство має керуватися. Тобто для того, щоб ми змогли почати процедури, передбачені законом №1730, потрібно, щоб теплоцентраль вийшла з процедури банкрутства", - розповів Перелома.

"Друге. Загальний борг "Криворізької теплоцентралі" - понад 1 млрд грн. Це сума за газ, який відібрала "Криворізька теплоцентраль", використовувала, але не розрахувалася. Тому, якщо ми говоримо про досягнення рівня розрахунків 90% щодо історичного споживання - їм потрібно доплатити понад 400 млн грн. Є теоретична можливість платити за графіком, який передбачений постановою Кабміну №758. Підприємство торік надало цей графік, і саме завдяки наданню цього графіка воно змогло почати опалювальний сезон минулого року. Але після надання не виконує його. Заборгованість - майже 375 млн грн за тим графіком, який вони надали і, на жаль, не виконують", - додав він.

Перелома також зазначив, що у теплоцентралі є керівництво, яке має цим опікуватися і готуватися до опалювального сезону, воно має орган управління в особі ФДМУ, вони знаходяться в межах громади Кривого Рогу.

"Ніхто нічого не зробив. І питання, що вони мають проблему з входженням у опалювальний сезон, порушилося виключно на початку листопада", - зазначив заступник голови "Нафтогазу".

Нагадаємо, у Кривому Розі не вмикають опалення через борги "Теплоцентралі". У місті оголосили вимушені канікули у школах і дитячих садках.

У місті Сміла Черкаської області з 12 листопада запровадили надзвичайний стан через відсутність опалення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram