ГоловнаСуспільствоЖиття

Поліція звільнила 94 людини з трудового рабства в Одеській області

Сімейна пара організувала вербувальників, які збирали жертв по всій Україні.

Поліція звільнила 94 людини з трудового рабства в Одеській області
Фото: npu.gov.ua

В Одеській області поліція звільнила з трудового рабства 94 особи, яких утримувала і била сімейна пара. Про це повідомив голова Нацполіції Сергій Князєв. З часу першої інформації до затримання минуло чотири місяці.

"Поліція припинила діяльність етнічного міжрегіонального ОЗУ, яке займалося трудовою експлуатацією людей. 13 членів злочинного угруповання затримані. Під час обшуків вилучено зброю, автомобілі, серед них - Mercedes і BMW, а також мільйон гривень готівкою", - заявив Князєв.

Сімейна пара - громадянин Грузії і громадянка України віком 38 років - організували в Одеській області сільгосппідприємство. На ньому декілька років безкоштовно працювало близько сотні людей, яких обманом заманювали на роботу спеціальні вербувальники. Рекрутинг проводився переважно на залізницях, злочинці вибирали соціально незахищених людей, обіцяли роботу, стабільну зарплату 450-500 грн на день, житло та харчування.

"Географія пошуку жертв - 22 області та місто Київ. За кожного доставленого "раба" вербувальники отримували по 500 гривень. На місці в постраждалих відбирали документи та телефони, змушували працювати в полі по 13 годин. Звісно, про оплату не було й мови. Непокірних били", - сказав голова Нацполіції.

Правоохоронці затримали злочинців, коли вони садили в мікроавтобус нових жертв.

"Двох постраждалих доставили в лікарню Одеси, інші перебувають у Києві, проходять медогляд", - зазначив Князєв.

13 членів злочинного угруповання затримано за ст. 208 КПК України. Слідчі розпочали кримінальне провадження за ст. 149 (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини) КК України. Слідчі дії тривають.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram