ГоловнаСуспільствоПодії

Власники "євроблях" другий день поспіль пікетують Верховну Раду (оновлено)

Парламент у четвер ухвалюватиме закони про розмитнення.

Фото: Макс Требухов

Власники автомобілів на іноземних номерах другий день поспіль влаштовують пікет під Верховною Радою з вимогою ухвалення законопроектів №8487 і №8488 з вигідними для них поправками.

Вони наполягають на тому, щоб із запропонованої формули розрахунку акцизу при розмитненні прибрали коефіцієнт віку.

У законопроектах, які ухвалили влітку у першому читанні, прописані базові ставки акцизного податку на рівні 50 євро для авто з бензиновим двигуном і 75 євро для авто на дизелі. Але до цих ставок ще повинні застосовуватися коефіцієнти. Формула обчислення виглядатиме так: базова ставка множиться на коефіцієнт двигуна (обсяг/1000) і множиться на коефіцієнт віку (кількість повних календарних років) = сума акцизного податку.

До другого читання базові ставки можуть переглянути: 50 євро - для бензинових двигунів об'ємом до 3000 куб см, 100 євро - від 3001 куб. см; 75 євро - для дизельних двигунів з об'ємом до 3500 куб. см, 150 євро - від 3501. Коефіцієнт віку також можуть обмежити: якщо автомобіль буде навіть старіший за 15 років, то максимально застосовуватиметься коефіцієнт 15.

У разі, якщо Рада не виконає їхні вимоги, "євробляхери" погрожують почати всеукраїнську акцію громадянської непокори.

Вимоги мітингувальників Рада наразі підтримувати не планує.

Фото: Макс Требухов

Оновлення. Станом на 15:00 мітингувальники досі блокують вул. Грушевського біля будівлі Верховної Ради, повідомляє кореспондент LB.ua. Між мітингувальниками та поліцією сталися несуттєві сутички й суперечки. Біля будівлі парламенту вишикувано особовий склад МВС. Під одну з припаркованих автомобілів кинули "димовуху", проте загалом ситуація спокійна.

Але при цьому глава податкового і митного комітету Ніна Южаніна напередодні заявила, що власникам "євроблях" запропонують 50-відсоткову знижку на розмитнення протягом двох місяців після ухвалення закону.

Фото: Макс Требухов

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram