ГоловнаСуспільствоЖиття

У законодавстві з приводу поведінки з тваринами в Україні панує повний хаос, - заступник директора Київського зоопарку

Коли собаку залишили на спеці в машині, поліція не має права її врятувати, бо закон цього не передбачає.

У законодавстві з приводу поведінки з тваринами в Україні панує повний хаос, - заступник директора Київського зоопарку
Харьков Сергей
Фото: Макс Требухов

В українському законодавстві щодо поводження з тваринами панує повний хаос. Таку думку під час круглого столу в Інституті Горшеніна, організованому в партнерстві з РПР, висловив Сергій Харків, заступник генерального директора "Київського зоологічного парку".

На його думку, законопроект №7267, який Верховна Рада розгляне 8 листопада, потрібен для створення єдиної системи в сфері взаємовідносин людей і тварин.

"Тобто йдеться про створення єдиного поля, де буде описано, що таке страждання тварини, що таке жорстоке поводження з тваринами, додається поняття "благополуччя тварини". Європа вже давно оперує саме поняттям благополуччя, а не жорстокості. Наприклад, залишили ви собаку на вулиці, після того як вдома потримали, - це, здавалося б, не жорстокість, тому що її не б'ють, не вбивають. Але ви порушили благополуччя тварини. Для Європи - це зрозуміло і для європейської поліції теж. А для нашої - ні. Тому що це не прописано в законах", - розповів Харків.

"Або приклад, коли гинуть тварини, яких залишили на спеці в автомобілях. Проходить повз поліція і не може нічого зробити, тому що немає законів, які дозволяють розбити скло і врятувати тварину", - зазначив заступник директора Київського зоопарку.

За його словами, в українських законах навіть не прописані основні поняття зі сфери поводження з тваринами.

"Уперше законопроект вводить поняття "зоологічного парку" як установи зі збереження біорізноманіття тварин. Завдання зоопарку - зберігати тварин, передавати в реабілітаційні центри і випускати в живій природі. Це не звіринець з веселими ведмедями на велосипедах. Зоопарки створюють біорізноманіття, а не забирають його від живої природи. Зоологічний парк займається освітою населення, адже зараз на планеті фактично відбувається шосте вимирання видів. Подивіться останні дослідження WWF (Всесвітній фонд дикої природи, - ред.), які вказують на те, що за останні 50 років 60% тварин на планеті зникло! А у нас навіть законодавства досі немає", - підсумував Харків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram