ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

П'ять обласних центрів досі не увійшли у медреформу, - глава НСЗУ Петренко

Якщо лікарні не увійдуть у третю хвилю-2018, їх фінансування ляже тільки на місцеві бюджети

П'ять обласних центрів досі не увійшли у медреформу, - глава НСЗУ Петренко
Фото: Макс Левін

У реформу охорони здоров'я досі не увійшли п'ять великих міст України - Запоріжжя, Дніпро, Одеса, Миколаїв і Херсон. Про це в інтерв'ю LB.ua розповів глава Національної служби здоров'я України Олег Петренко.

Якщо медичні заклади цих міст не підпишуть договори з Національною службою здоров'я в рамках "третьої хвилі" (листопад-грудень), вони не зможуть отримати кошти за підписаними деклараціями.

"Не встигнуть автономізуватися одиниці. Відповідно, вони не отримають кошти за договором від НСЗУ, а субвенція на первинку у 2019 році не передбачена бюджетом. Далі буде один з двох варіантів. Або вони все ж таки автономізуються і підпишуть з нами договір (а в 2019 році це можна буде зробити в будь-який момент), і тоді будуть отримувати кошти за підписані декларації. Або місцева влада повинна буде їх фінансувати з власного бюджету", - сказав Петренко.

Медичні заклади в Одесі, Дніпрі, Миколаєві, Херсоні та Запоріжжі наразі не долучилися до реформи, тому що не вирішили низку підготовчих "технічних питань", які залежать не тільки від самих лікарень і лікарів первинки, але і від готовності місцевої влади.

Нагадаємо, долучитися до реформи може тільки вся громада разом - тобто одночасно всі медзаклади міста. Для того, щоб підписати договір з НСЗУ, потрібно відповідати деяким вимогам. "Це повинно бути автономне підприємство, некомерційне, комунальне/державне. Там повинен бути комп'ютер, підключений до системи e-health, відповідне програмне забезпечення, табель оснащення. Також установа повинна виконати базові сервісні вимоги. Йдеться про запис за телефоном, організацію простору - щоб було місце для дитячих візочків, туалетів тощо", - сказав Петренко.

Нагадаємо, навесні 2018 року в Україні стартувала реформа охорони здоров'я, яка передбачає підписання декларацій між лікарем і пацієнтом. Від серпня Нацслужба здоров'я почала виплати за схемою "Гроші йдуть за пацієнтом". 596 комунальних і приватних медустанов, де працюють сімейні лікарі, терапевти й педіатри, у цілому отримали понад 775 млн гривень від Національної служби здоров'я за надання медичних послуг.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram