ГоловнаСуспільствоЖиття

Відсутність системи ідентифікації тварин ускладнює боротьбу з небезпечними захворюваннями, - думка

Створення бази домашніх і диких тварин передбачено законопроектом №7267.

Відсутність системи ідентифікації тварин ускладнює боротьбу з небезпечними захворюваннями, - думка
Игорь Клименок
Фото: Макс Требухов

Законопроект № 7267, винесений на розгляд парламенту 8 листопада, передбачає створення державної бази диких і домашніх тварин. Про це на круглому столі в Інституті Горшеніна, організованому у партнерстві з РПР, розповів директор державного підприємства «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» Ігор Клименок.

"Охорона території України від занесення особливо небезпечних і екзотичних хвороб з карантинних зон й інших країн неможлива без належного контролю за поводженням з тваринами, за їх місцезнаходженням, а також без встановлення власника тварини. А для цього, у свою чергу, потрібна належна система ідентифікації тварин - не тільки сільськогосподарських (така база діє в Україні вже 15 років), а й домашніх і диких тварин", - заявив Клименок.

Як пояснив експерт, йдеться, зокрема, про сказ - захворювання, яке є спільним для людей і тварин. А також про африканську чуму свиней, яка, за словами директора держпідприємства, завдає сьогодні великого економічного збитку.

"Щоб ефективно боротися з цими захворюваннями повинна належним чином діяти система ідентифікації та реєстрації тварин", - підкреслив Клименок.

За його словами, серед переваг, які дає створення бази домашніх тварин - можливість швидко знайти загублених улюбленців, а також спрощення процедури перевезення тварини за кордон, зокрема, для участі у виставках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram