ГоловнаСуспільствоЖиття

Законодавство України про поводження з тваринами не відповідає європейським стандартам, - експерт РПР

Зоозахисники пропонують ввести в законодавство термін "благополуччя тварини".

Законодавство України про поводження з тваринами не відповідає європейським стандартам, - експерт РПР
Коваленко Алексей
Фото: Макс Требухов

Законопроект №7267, який завтра, 8 листопада, планують розглянути у Верховній Раді, передбачає внесення змін до сімох українських законів на основі конвенції Ради Європи про захист тварин від жорстокого поводження. Про це на круглому столі, організованому Інститутом Горшеніна і Реанімаційним пакетом реформ, заявив Олексій Коваленко, експерт групи Муніципальний розвиток коаліції Реанімаційного пакета реформ, засновник експертної платформи ЗооРеформа, голова ГО "Форум ЮА-ВЕТ".

"Кількість бездоглядних тварин на вулицях не зменшується. Ми бачимо відсутність гуманної освіти: діти не знають, як поводитися з тваринами, власники не знають своїх прав і повноважень, не знають, що таке відповідальність, убивають тварин. І з цим треба закінчувати - міняти ситуацію кардинально", - висловився Коваленко.

За його словами, проект закону, який завтра розглядатимуть у Верховній Раді, передбачає практичне втілення конвенції Ради Європи про захист тварин від жорстокого поводження.

"По-перше, зміни стосуються обліку та реєстрації тварин. По-друге, це нові норми адопції тварин - тобто прилаштування тварин у нові будинки і сім'ї. Введення єдиних понятійних термінів, у тому числі, терміна "благополуччя тварини". Це нова система взаємодії міської влади з притулками", - розповів Коваленко.

На думку експерта, законопроект є комплексним і системним, оскільки в закон внесено лише рамкові поняття, а всі практичні механізми вкладено в підзаконні акти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram