ГоловнаСуспільствоЖиття

Померла Катерина Гандзюк (оновлено)

31 липня активістку облили сірчаною кислотою.

Померла Катерина Гандзюк (оновлено)
Катерина Гандзюк
Фото: Любимый Херсон

Радниця міського голови Херсона Катерина Гандзюк, яку 31 липня облили кислотою, померла в лікарні.

Про це йдеться в повідомленні на сторінці "Хто замовив Катю Гандзюк?" у Facebook. Цю сторінку ведуть друзі Катерини.

Їй було 33 роки.

За попередньою інформацією, причиною смерті активістки став обрив тромбу. Два дні тому їй зробили останню з довгої серії операцій. Вона проходила лікування у військовому госпіталі у Києві.

"Сьогодні вранці померла Катя. Причина - не пережила напад сірчаною кислотою. Померла від наслідків отриманих опіків, тому що на Катю вилили літр кислоти і це її вбило. Клінічну причину смерті покаже розтин. Але він не дасть відповіді на запитання: Хто вбив Катю Гандзюк?", - написали на сторінці пізніше.

Сьогодні о 19.00 под МВС у Києві (Богомольця, 10) відбудеться акція "Її вбили". Активісти будуть вимагати назвати прізвища замовників вже не замаху, а вбивства Катерини Гандзюк.

Оновлення 15:20. У поліції підтвердили факт смерті Катерини Гандзюк. Про це йдеться у повідомленні на сайті відомства.

"Інформація про смерть Гандзюк в опіковому відділенні Київської міської клінічної лікарні №2 надійшла в поліцію Києва у неділю близько 12:00", - зазначено в повідомленні.

В лікарню виїхала слідчо-оперативна група. Факт смерті підтвердився, розповіли правоохоронці.

У поліції нагадали, що в рамках розслідування кримінального провадження за фактом замаху на вбивство Гандзюк за статтею 15 (замах на вчинення злочину), а також пунктом 4 частини 2 статті 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України затримано групу осіб, обґрунтовано підозрюваних у скоєнні цього злочину.

"Розслідування щодо них практично завершено, і найближчим часом матеріали будуть скеровані до суду", - йдеться у повідомленні.

У поліції також зазначили, що розслідування щодо встановлення замовників, з ініціативи Генеральної прокуратури, проводить Служба безпеки України, а поліція "надає необхідну допомогу в рамках повного розкриття злочину".

Нагадаємо, 31 липня Гандзюк облили сірчаною кислотою поруч з її будинком в Херсоні. Активістку госпіталізували із серйозними опіками, а потім перевезли в Київський опіковий центр.

Поліція розслідує напад як замах на вбивство. Слідство підозрює у скоєнні нападу п'ятьох колишніх учасників АТО. Це - В'ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Сергій Торбін та Микита Грабчук. В організації злочину звинувачують Торбіна, інформація про замовників засекречена.

Всім п'ятьом підозрюваним суд вже обрав запобіжний захід: четверо були взяті під варту, одного - Вишневського - відпустили під цілодобовий домашній арешт.

За 50 днів після замаху Гандзюк перенесла вже 11 операцій з видалення відмерлих тканин і пересадки шкіри. 29 вересня Гандзюк записала відеозвернення з лікарні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram