ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Астрофізики запідозрили в астероїді міжзоряний вітрильник

Оумуамуа було виявлено в жовтні 2017 року.

Перший в історії прибулець з галактичного простору - астероїд Оумуамуа - може бути міжзоряним вітрильником, вважають астрофізики з Гарварда Абрахам Лоєб (Abraham Loeb) і Шмуль Бялий (Shmuel Bialy).

На їхню думку, така гіпотеза дає змогу зрозуміти, звідки в цього об'єкта додаткове прискорення, яке не можна пояснити гравітацією Сонця і планет. Свою гіпотезу науковці виклали в статті, надісланій в Astrophysical Journal Letters, але поки що не прийнятій до друку, пише N+1

Фото: planetanovosti.com

У ході дослідження науковці вирішили перевірити можливість того, що додаткове прискорення Оумуамуа зумовлено тиском сонячного випромінювання. Тоді об'єкт є сонячним вітрильником. Розрахунки дослідників показали, що співвідношення маси до площі в такому разі становить близько 0,1 г/м2, тобто товщина вітрила має становити приблизно 0,3-0,9 міліметра.

Автори зазначають, що відношення маси до площі у всіх відомих об'єктів Сонячної системи є на порядок вищим, а значить, це або принципово новий клас небесних тіл, або штучний об'єкт. Згідно з їхніми розрахунками, навіть такий екстремально тонкий об'єкт міг пережити міжзоряну подорож на відстань у кілопарсеки.

Оумуамуа був уперше виявлений астрономами 18 жовтня 2017 року і спочатку його вважали кометою. Спостереження за об'єктом показали, що він рухається зі швидкістю близько 26 кілометрів за секунду по незамкненій гіперболічній траєкторії. Це означає, що об'єкт прилетів із-за меж Сонячної системи й незабаром покине її. Науковці не виявили ознак кометної природи - коми (хмари газу) навколо нього не було, тому його "перекваліфікували" на астероїд.

Пізніше додаткові спостереження за допомогою оптичних телескопів показали, що він має витягнуту сигароподібну форму, червонуватий відтінок і високу щільність. Довжина небесного тіла близько 400 метрів, у 10 разів більша, ніж ширина.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram