ГоловнаСуспільствоЖиття

Московського патріархату в Україні більше немає, - Константинополь

Об'єднавчий собор з питань України збереться найближчим часом.

Московського патріархату в Україні більше немає, - Константинополь
Архиепископ Иов
Фото: bbc.com

У Вселенському патріархаті Константинополя вважають, що недавнє рішення синоду Вселенського патріархату скасувало юрисдикцію Російської церкви над українським священноначаллям, тому зараз усі православні архієреї України вважаються служителями Вселенського престолу, незалежно від того, до якої з трьох церков вони належали раніше, і повинні чекати на директиви Константинополя щодо своїх подальших дій.

Про це повідомляє Бі-бі-сі Україна.

Найближчим часом Вселенський патріархат скличе Об'єднавчий собор, який створить церква під назвою "Православна церква в Україні", - саме вона отримає томос про автокефалію (грамоту про незалежність) від Константинополя і стане єдиною канонічною церквою в державі. Запрошення до участі в цьому соборі отримають усі православні єпископи, які перебувають в Україні, незалежно від того, до якої церкви вони належали досі.

Про позицію Константинополя розповів архієрей Константинопольської церкви, представник Вселенського патріархату при Всесвітній раді церков, доктор богослов'я, який давно і глибоко займається українською проблематикою, архієпископ Телміський Іов (Геча). Незважаючи на те, що він не прогнозує точної дати видання "українського томосу", на його думку, набуття самостійності українською церквою не призведе ні до розколу в світовому православ'ї, ні до спалаху релігійного напруження в країні.

Своїх же "побратимів" з Російської церкви він закликав повернутися до єднання із Вселенським патріархатом і перестати погрожувати розколом. Звинувачення на адресу Константинополя в розкольництві та "східному папізмі", які зараз лунають з Москви, архієпископ Іов назвав безпідставними і заснованими на незнанні церковних канонів.

"Для Константинополя українське питання не є новим, воно не виникло позавчора. Кожен президент України, крім Віктора Януковича, приїжджав на Фанар (у стамбульську резиденцію Константинопольського патріарха) і просив про автокефалію", - зазначив архієпископ Іов.

Нагадаємо, раніше Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що в питанні надання автокефалії Українській церкві він буде діяти на благо українського народу.

9-11 жовтня в Стамбулі відбувся Синод Вселенського патріархату. У комюніке Синоду, поширеному 11 жовтня, було підтверджено намір надати Українській церкві автокефалію. Також Синод зняв анафеми з патріарха Філарета і митрополита Макарія, а також скасував видане в 1686 році в синодальному листі юридичне зобов'язання, яке дало Московському патріарху право висвячувати Київського митрополита.

У відповідь Синод Російської православної церкви прийняв рішення призупинити євхаристійне спілкування зі Вселенським патріархатом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram