ГоловнаСуспільствоЖиття

Через загибель овець в порту Чорноморська в Україні ввели нові правила транспортування тварин

Ветеринарні документи на живих тварин будуть видавати тільки після перевірки транспортних засобів і умов транспортування.

Через загибель овець в порту Чорноморська в Україні ввели нові правила транспортування тварин
Фото: ТСН

Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів внесла зміни в правила видачі документів на транспортування живих тварин після інциденту із загибеллю овець в порту Чорноморська.

Відповідні зміни були впроваджені наказом Держпродспоживслужби № 887 від 31 Жовтня, інформує прес-служба відомства.

Зазначається, що ветеринарні документи на живих тварин видаватимуться лише після перевірки транспортних засобів та умов транспортування. У разі, якщо транспорт або умови перевезення не відповідають Правилам транспортування тварин, зокрема в частині дотримання вимог мінімальної площі на одну тварину, то ветеринарні документи видаватися не будуть.

Крім того, наказ зобов'язує забезпечувати відеофіксацію під час завантаження тварин для документування процесів, зокрема на предмет відповідності вимогам законодавства з ідентифікації тварин.

Нагадаємо, 6 жовтня з України до Туреччини відправили вантажівку з близько 300 овець, а вже 12 жовтня їх повернули назад. Офіційно Туреччина не пояснила причину повернення овець. Держпродспоживслужба вказала, що після повернення тварин в Україну їх заборонено утримувати на території країни через загрозу поширення інфекційних хвороб і ухвалила рішення про утилізацію тварин.

Тварини у вантажівці стояли в морському порту Чорноморська Одеської області близько двох тижнів. Багато овець були у важкому стані, деякі загинули. Вдень 27 жовтня тварин вивезли з порту для сортування та відвантаження.

Після протестів активістів і зоозахисників овець привезли в Тульчин Вінницької області і вивантажили для обстеження. За час утримання в контейнерах загинули понад 50 тварин. Їх утилізують.

Одеська поліція відкрила два кримінальні провадження за фактом неналежного утримання тварин у порту Чорноморська.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram