ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В Україні з початку року зафіксовано сім випадків дифтерії

Єдиний спосіб захиститися від хвороби і запобігти розвитку небезпечних ускладнень - вакцинація.

В Україні з початку року зафіксовано сім випадків дифтерії
Фото: Depositphotos/belchonock

За дев'ять місяців поточного року в Україні зареєстрували сім випадків захворювання на дифтерію, тоді як в 2017 році не фіксувалося жодного.

Як повідомляє Центр громадського здоров'я (ЦГЗ), "єдиний спосіб захиститися від цієї хвороби і запобігти розвитку небезпечних ускладнень - вакцинація для дітей та ревакцинація для дорослих (кожні десять років)".

У ЦГЗ зазначили, що захворювання на дифтерію трапляється в усьому світі. Максимальна кількість випадків припадає на осінньо-зимовий період.

"Під час епідемії дифтерії в Україні 1991-1998 рр., яку викликало низьке охоплення дітей вакцинацією і відсутність ревакцинації дорослих, захворіло близько 20 000 чоловік, 696 з них померли", - нагадали у відомстві.

У повідомленні підкреслюється, що Україна має достатню кількість вакцин і протидифтерійних сироваток, вони є у всіх областях.

"Якісну і безпечну вакцину можуть безкоштовно отримати як діти, так і дорослі", - наголосили в ЦГЗ.

Дифтерія - інфекційна хвороба, викликана бактерією Corynebacterium diphtheriae. Її ознаки і симптоми зазвичай проявляються через 2-5 днів після зараження і варіюються від легких до важких. Найчастіше симптоми наростають поступово, починаючи з болю в горлі і підвищення температури тіла. У важких випадках бактерії виробляють токсин, що викликає формування потовщеного сіруватого або білого нальоту в горлі. Наліт може стати причиною обструкції дихальних шляхів, утрудняючи дихання і ковтання та викликаючи «гавкаючий» кашель. Можливий набряк шиї, частково викликаний збільшенням лімфовузлів.

Токсин може також проникати в кровотік, викликаючи різні ускладнення, в тому числі запальні ураження і пошкодження серцевого м'яза, запальні ураження нервів, порушення функції нирок і кровотечу на тлі пониженого вмісту тромбоцитів в крові. Ураження м'язів серця може призводити до порушень серцевого ритму, а запальні ураження нервів можуть викликати параліч.

Дифтерія легко передається між людьми при безпосередньому контакті або повітряно-крапельним шляхом, наприклад при кашлі або чханні. Вона також може передаватися через одяг і інші предмети, на які потрапили бактерії.

Дифтерія має смертельний результат в 5-10% випадків; вищий показник смертності спостерігається серед дітей молодшого віку.

Лікування включає в себе застосування дифтерійного антитоксину для нейтралізації впливу токсину, а також прийом антибіотиків, щоб вбити бактерії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram