ГоловнаСуспільствоЖиття

Членів екіпажу судна "Норд" обміняли на сімох українських рибалок

Україна і РФ обмінялися затриманими моряками.

Членів екіпажу судна "Норд" обміняли на сімох українських рибалок
Фото: ark.gp.gov.ua

Сімох українських моряків обміняли на екіпаж кримського судна "Норд", яке курсувало під російським прапором і було затримано прикордонниками.

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на прес-службу російського омбудсмена Тетяни Москалькової.

"Семеро російських моряків з сейнера "Норд" сьогодні обміняні на сімох українських моряків з судна "ЯМК-0041", наші моряки вже в Криму", - розповів представник прес-служби.

Капітан судна Володимир Горбенко, щодо якого порушено кримінальну справу, залишається на Україні.

Москалькова заявила, що домагатиметься і його повернення до окупованого Криму.

Нагадаємо, російський сейнер "Норд" з 10 членами екіпажу на борту затримали 25 березня 2018 року. Капітану Горбенко інкримінують ст.332-1 Кримінального кодексу (порушення порядку в'їзду/виїзду на окуповану територію України з метою нанесення шкоди інтересам країни) і ст.249 Кримінального кодексу України (незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом). 30 серпня Горбенка повідомили про завершення досудового розслідування.

Іншим членам екіпажу інкримінувалася ч.2 ст. 204 Кодексу України про адміністративні правопорушення (незаконний перетин кордону), санкція - штраф від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або до 15 діб адміністративного арешту.

4 травня ФСБ Росії затримала українське риболовецьке судно "ЯМК-0041" з припискою в Очакові нібито за незаконний вилов камбали на захід від мису Тарханкут. П'ятьох членів екіпажу доставили в окупований Крим. Капітана судна Віктора Новицького заарештували. Російська влада заявляла, що йому загрожує до 5 років позбавлення волі.

За словами адвоката, екіпаж "ЯМК-0041" утримувався у нелюдських умовах, а один з рибалок намагався повіситися. У жовтні український омбудсмен Людмила Денисова звернулася до директора ФСБ РФ з проханням відпустити моряків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram