ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У Мукачевому від кору помер 12-річний хлопчик

Батьки подали до суду на дії медиків.

У Мукачевому від кору помер 12-річний хлопчик
Фото: mygazeta.com

У реанімаційному відділенні Закарпатської обласної дитячої клінічної лікарні Мукачевого в результаті ускладнень від кору помер 12-річний хлопчик. Про це заявив головний лікар дитячої обласної лікарні Роман Шніцер, повідомляє "Радіо Свобода".

Як повідомляється, хлопчика з села Страбичово привезли в лікарню вранці 27 жовтня в стані середньої тяжкості. «Незважаючи на всі вжиті заходи, стан погіршувався, дитину перевели в реанімацію. На жаль, медики були безсилі. Це блискавична форма ускладнення, - зазначив Шніцер. - Розтин показав суцільні крововиливи в організмі». Того ж дня хлопчик помер.

За словами головного лікаря, батьки деякий час лікували дитину вдома під наглядом приватного педіатра. У хлопчика не було щеплення.

«Два факти, на жаль, тут важливі: дитина не була щеплена від кору. І форма ускладнень була миттєвою, - каже лікар, - на сьогодні дуже багато дітей, хворих на кір, саме із сіл Горонда, Страбичово. Відсоток щеплених невисокий - 60 відсотків. Дуже важко ця тема сприймається, дискредитовано питання".

Тим часом батько хлопчика вчора звернувся із заявою в Мукачівський міський відділ поліції про неналежне виконання роботи лікарями. «У поліції почали розслідування за частиною 2 статті 140 Кримінального кодексу України (неналежне виконання професійних обов'язків медичним працівником). Призначено експертизи, вилучені первинні медичні документи. Проводять розслідування», - повідомили в прес-службі поліції.

Нагадаємо, за даними Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), кількість хворих на кір в Україні в першій половині 2018 року перевищила 23 тисячі осіб. Це становить понад половину від загального числа інфікованих осіб в Європі.

З кінця 2017 року медики почали фіксувати різке зростання показників захворюваності на кір майже в усіх областях України. Фахівці одностайно називають причиною спалаху кору в країні низький рівень вакцинації серед дітей.

За даними Міністерства охорони здоров'я України, рівень планової вакцинації проти кору в Україні в 2017 році виріс більш ніж удвічі порівняно з 2016 роком. Проте спалах кору триває.

Кір - небезпечне і заразне захворювання, ліків від якого не існує, а ускладнення цієї хвороби можуть мати смертельні наслідки. Діти, які не отримали профілактичне щеплення, знаходяться в зоні ризику.

Кір легко передається від людини до людини, поширюється з кашлем, тісних особистих контактах. Вірус залишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом двох годин.

У жовтні 2018 року Україна отримала ще 392 тысячі доз вакцини проти кору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram