ГоловнаСуспільствоВійна

Сім'я вбитого на Донбасі італійського журналіста Рокеллі вимагає від України €500 тис. Компенсації

Суд міста Павія прийняв до розгляду цивільний позов проти України.

Сім'я вбитого на Донбасі італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі вимагає від України 500 тис. євро компенсації.

Про це йдеться в супровідних документах до проекту розпорядження Кабінету Міністрів.

Даним уряд дозволив Міністерству юстиції закупити цього року юридичні послуги для участі в справі за позовом родичів Рокеллі.

У супровідних документах зазначено, що 31 липня суд міста Павія (регіон Ломбардія, Італія) прийняв до розгляду цивільний позов родичів Рокеллі проти України. Суд мотивував своє рішення тим, що Україна зобов'язана в рамках Женевської конвенції про захист жертв війни захищати цивільне населення в зоні конфлікту.

Підставою позову є відшкодування збитків родині загиблого, а також Національній федерації ЗМІ Італії, Асоціації журналістів Ломбардії й Асоціації журналістів-фрілансерів Cesure Lab, що приєдналися до судового процесу.

Позов розглядатимуть паралельно з кримінальною справою проти військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа, обвинуваченого в причетності до вбивства фотокореспондента.

Розмір необхідної компенсації становить 500 тис. євро.

У той самий час у документах сказано, що Служба безпеки України також розслідує загибель Рокеллі, але вказано, що обставини злочину неможливо встановити, оскільки місце події оглянули тільки через 6 місяців після вбивства. До цього територію контролювали бойовики.

"Крім того, місцезнаходження медичного експерта, який проводив розтин тіла, на цей момент невідоме, оскільки він виїхав за межі України. Місцезнаходження документів, які були складені за результатом розтину тіл і їх видачі, також невідоме", - зазначено в документах.

У серпні цього року Мін'юст створив міжвідомчу робочу групу з питань, пов'язаних зі справою Рокеллі. На засіданні групи було вирішено залучити юридичного радника для захисту інтересів України в апеляційній інстанції, також була вироблена стратегія дій держави в цій справі.

Наголошено, що відсутність уповноваженого представника може призвести до прийняття італійським судом рішення не на користь України.

Нагадаємо, в травні 2014 року в селі Андріївка під Слов'янськом у результаті обстрілу загинув італійський фотокореспондент Рокеллі і його перекладач Миронов. Також було поранено французького фотожурналіста. Влада України відкинула причетність військових до загибелі Роккеллі. Найближчі позиції сил АТО тоді дійсно перебували на горі Карачун, але протягом доби 24 травня українські силовики не застосовували мінометів у цьому районі. У той самий час терористичні групи в Слов'янську неодноразово здійснювали мінометні обстріли позицій українських силовиків, повідомляла тоді група "Інформаційний спротив" (тоді це було основне джерело інформації про АТО).

30 червня 2017 року італійські правоохоронці затримали українського військового Віталія Марківа за підозрою в причетності до вбивства Роккеллі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram