ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

У Чорному морі знайшли найстаріший затонулий корабель в неторкнутому стані

Судно датується 400 роком до н.е.

Археологи знайшли на дні Чорного моря корабель, який, на їхню думку, пролежав під водою понад 2400 років, повідомляє BBC.

Дослідники з Великобританії і Болгарії вважають, що знайдений корабель довжиною 23 метри - це давньогрецьке торгове судно.

Його щогла, штурвал та інші частини чудово збереглися на глибині трохи більш ніж 2 км. Цьому сприяв брак кисню на такій глибині, завдяки чому органічні матеріали можуть зберігатись тисячі років, кажуть археологи.

Водночас повідомляється, що археологи не мають наміру піднімати судно на поверхню.

Невеликий шматочок судна, взятий на вуглецевий аналіз університетом Саутгемптона, показав, що корабель датується 400 роком до н.е. Так, було доведено, що це найстаріший затонулий корабель, який залишився в неторкнутому стані, відомий людству.

Фото: ВВС

За інформацією видання, команда Морських археологів і вчених знайшла понад 60 затонулих кораблів під час свого трирічного проекту з дослідження глибин Чорного моря.

Серед знахідок проекту - козацькі кораблі XVII століття і римські торгові судна.

У проекті брали участь вчені з України, Греції, Туреччини, Болгарії, скандинавських країн, Великобританії і США, кожен з яких допоміг своїми знаннями, розповів керівник проекту Едвард Паркер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram