ГоловнаСуспільствоЖиття

У Греції заарештували капітана-українця іноземного судна

Повідомляють, що його судно перебувало в районі "з підозрілою активністю".

У Греції заарештували капітана-українця іноземного судна
Фото: marinetraffic.com

У Греції заарештовано українського капітана іноземного судна, яке перебувало в районі "з підозрілою активністю", пов'язаною з торгівлею наркотиками.

Про це повідомив УНІАН представник прес-служби, керівник проектів благодійної організації "Фонд допомоги морякам «Ассоль»" Андрій Шевченко.

За його словами, в організацію звернулися родичі жителя Одеси Володимира Шемонаєва, який працював капітаном на судні Erato (IMO: 9472103, MMSI: 636015002, позивний A8XZ4, прапор Ліберії).

На початку жовтня, дорогою в Україну Шемонаєва затримали в аеропорту Афін, нібито за запитом Інтерполу. Потім моряка заарештували. Підставою для дій грецьких правоохоронців стала інформація про перебування зазначеного судна "в районі з підозрілою активністю". При цьому, як зазначив Шевченко, саме судно після затримання українця безперешкодно покинуло Афіни і зараз працює. Крім того, весь екіпаж змінився і безперешкодно вирушив додому.

Шевченко підкреслив, що у цій справі не було жодної експертизи і не висунено жодного доказу, який може свідчити про підстави для затримання українця. За його словами, справу, в рамках якої затримано громадянина України, розглядають в Іспанії, і влада Греції заявила про наміри екстрадиції Шемонаєва саме в цю країну.

"Зараз у Греції перебуває омбудсмен України. Оскільки Шемонаєв завжди відрізнявся тільки позитивними характеристиками, ентузіаст своєї справи, паралельно з роботою на флоті викладав і виховав плеяди професіоналів, сім'я сподівається, що цей випадок стане об'єктом її переговорів. Також що вона буде сприяти захисту прав і свобод нашого співвітчизника, справедливому і швидкому розгляду в цій справі в Греції і поверненню моряка додому", - розповів.

Зараз 58-річного Шемонаєва утримують у Корідаллосі - найбільшій грецькій в'язниці суворого режиму. Сьогодні, 23 жовтня, йому мають вручити європейський ордер на арешт.

Родичі українця припускають, що під "районом з підозрілою активністю" мають на увазі перебування контейнеровоза Erato в Колумбії. Нібито в зазначеному районі була затримана яхта з наркотиками, і час її затримання збігся з періодом перебування там Erato.

Однак ні сам Шемонаєв, ні його родичі досі не знають, у чому саме суть підозри іспанської влади, яка звернулася в Інтерпол.

Нагадаємо, за даними МЗС, станом на 9 жовтня в тюрмах за кордоном перебувають 290 українських моряків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram