ГоловнаСуспільствоЖиття

У селах під Києвом заборонили будувати багатоповерхівки

В Україні максимальну поверховість житлової забудови прив'язали до чисельності населення.

У селах під Києвом заборонили будувати багатоповерхівки
Фото: stroyobzor.ua

В Україні обмежили максимальну висотність житлової забудови залежно від чисельності населення в населених пунктах.

Про це повідомляють на сайті Міністерства регіонального розвитку та житлово-комунального господарства.

Зазначають, що в нових державних будівельних нормах з містобудування, які набули чинності з 1 вересня 2018 року, введено обмеження максимальної висоти житлової забудови залежності від класифікації населених пунктів і чисельності їх населення.

"Київська область, наприклад, щорічно вводить в експлуатацію близько 2 млн квадратних метрів житла, тоді як Київ - 1,5-1,6 млн. Тобто активне будівництво ведеться в передмістях. Сільська місцевість забудовується, як у містах, хоча не має для цього достатніх інженерних комунікацій, не вистачає соціальної інфраструктури. І ще один важливий критерій - безпека. Я маю на увазі, коли будуються 25-30-поверхові будинки, то відсутня пожежна безпека, адже в регіонах немає можливості ліквідувати пожежу в таких висотних будівлях. Ці території і не можуть так розвиватися. Тож щоб планувати подальший розвиток населених пунктів, з огляду на можливості їхньої інфраструктури, в нових містобудівних нормах ввели обмеження на житлову забудову населених пунктів залежно від їх класифікації та кількості населення", - зазначив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе

Так, згідно з будівельними нормами, в сільських населених пунктах з чисельністю до 1 тис. осіб дозволено виключно садибну забудову. У селах із населенням понад 1 тис. людей - садибну забудову і багатоквартирні будинки заввишки до 12 м (до 4 поверхів включно).

У селищах міського типу висотність багатоквартирної житлової забудови можлива до 15 м (до 5 поверхів включно); в містах з чисельністю до 50 тис. осіб - до 27 м (до 9 поверхів включно); міста з населенням 50-100 тис. - до 48 м (до 16 поверхів включно).

У містах з чисельністю населення понад 100 тис. висотність багатоквартирних будинків встановлюється документацією просторового планування.

Нагадаємо, до кінця жовтня Державна архітектурно-будівельна інспекція запустить відкриту онлайн-платформу розгляду дозвільної документації на будівництво.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram