ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У Національній службі здоров'я поки що не знають, коли в приватних клініках з'являться безкоштовні вакцини

Постанова ще допрацьовується.

У Національній службі здоров'я поки що не знають, коли в приватних клініках з'являться безкоштовні вакцини
Фото: Depositphotos/kerkezz

У Національній службі здоров'я поки що не знають, коли в приватних клініках з'являться обіцяні безкоштовні вакцини. Але питання буде вирішене найближчим часом, - повідомили LB.ua в Службі у відповідь на запит.

"Приватні медичні заклади вперше отримали можливість претендувати на державні кошти - завдяки тому, що був прийнятий Закон про медичні гарантії і розпочала свою роботу Національна служба здоров'я України. Зараз Міністерство охорони здоров'я приводить законодавчі акти у відповідність з новими реаліями. Зміни до постанови Кабміну №298 потрібні саме для цього, вони були прийняті з доопрацюванням і зараз допрацьовуються. Відповідно, чіткий механізм реалізації і терміни постачання вакцин в приватні медичні установи будуть відомі трохи пізніше. Але процес вже йде, і найближчим часом питання буде вирішене", - йдеться у відповіді НСЗУ.

Мова йде про вакцини для пацієнтів, що підписали декларацію з сімейним лікарем, педіатром або терапевтом в одній з тих приватних медустанов, які беруть участь у медичній реформі. В.о. міністра Уляна Супрун також обіцяла вакцини для приватних пологових будинків. Але постанова, нагадаємо, ще допрацьовується, можливо, в неї будуть внесені додаткові зміни.

Нагадаємо, безкоштовно громадяни можуть зробити ті щеплення, які є в графіку вакцинації. Для дітей це вакцини від туберкульозу, гепатиту В, кашлюку-дифтерії-правця (ці три компоненти комбінуються в одній вакцині АКДС, в деяких вакцинах до них додаються і інші компоненти), поліомієліту, кору і краснухи. Дорослі можуть безкоштовно зробити ревакцинацію від дифтерії і правця (однієї вакциною АДС-М), також передбачена вакцинація від кору і краснухи для дорослих з груп ризику.

Також НСЗУ на прохання LB.ua надав повний список приватних медустанов, які на цей час беруть участь в реформі. У Києві це вісім клінік:

1. ТОВ "Ілай Фемелі"

2. ТОВ "Борис"

3. ТОВ "Медікал Сервіс".

4. ТОВ "Доктор Сем".

5. ПП "Сигма".

6. ТОВ "Медіфаст".

7. ТОВ "Мінімед".

8. ТОВ "Медичний центр здоров'я і реабілітації "100 відсотків життя".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram