ГоловнаСуспільствоЖиття

Віряни УПЦ МП перед вибором: схизма разом з РПЦ або єдність зі вселенським православ'ям, - Євстратій Зоря

Рішення Синоду РПЦ Євстратій Зоря назвав "Мінською схизмою".

Віряни УПЦ МП перед вибором: схизма разом з РПЦ або єдність зі вселенським православ'ям, - Євстратій Зоря
Евстратий (Зоря)
Фото: Макс Требухов

Віряни Української православної церкви Московського патріархату постали перед вибором - іти в схизму разом з РПЦ або залишатися в єдності зі вселенським православ'ям.

Так прокоментував рішення Синоду РПЦ в Мінську глава інформаційного управління Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря.

"Тепер перед усіма, хто належить до МП в Україні, постає питання: йти разом з РПЦ в розділення або залишатися в єдності зі Вселенським Православ'ям - через помісну українську Церкву?", - написав він у фейсбуці.

За словами Євстратія Зорі, патріарх Кирило з 1991 року особисто є архітектором розділення Української Церкви. "Тому йому важко визнати провину за 27 років удаваної діяльності, яка затягла всю повноту Православ'я в конфлікт. Але після нього ситуація рано чи пізно буде вилікувана, і РПЦ повернеться до спілкування", - додав архієпископ Євстратій.

Він заявив, що Синод МП повторює політику Кремля - "самоізоляція у відповідь на законні рішення міжнародної спільноти".

Раніше сьогодні Синод РПЦ в Мінську ухвалив рішення про повний розрив спілкування зі Вселенським патріархатом. Це рішення означає, що священики РПЦ не зможуть здійснювати спільні богослужіння з представниками Вселенського патріархату, а миряни не зможуть причащатися в храмах Вселенського патріархату.

Нагадаємо, 11 жовтня Україна отримала позитивне рішення Вселенського патріарха і Синоду про Єдину помісну православну церкву.

У РПЦ на рішення Синоду відреагували вкрай жорстко. Глава синодального відділу із взаємин РПЦ з суспільством і ЗМІ Володимир Легойда заявив, що Константинопольським Патріархатом вчинено "безпрецедентну антиканонічну дію, яка є спробою руйнування основ православного канонічного устрою". Він також заявив, що на синоді РПЦ в Мінську дадуть "належну оцінку" всього, що сталося.

Раніше в РПЦ погрожували припиненням євхаристійного спілкування РПЦ зі Вселенським патріархатом і розколом світового православ'я, якщо УПЦ отримає автокефалію.

У Кремлі пригрозили "захистити православних в Україні" після отримання Томосу.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram