ГоловнаСуспільствоЖиття

Подвійний паспорт

Минулого року від українського громадянства, за даними Адміністрації президента, відмовилося більше чотирьох тисяч осіб. З 2015 року – понад 24 тисячі.

Здебільшого це пов’язано із отриманням ними паспорта іншої країни або постійним легальним проживанням чи роботою за кордоном.

Так, за різними підрахунками, до введення безвізового режиму Угорщина роздала українцям близько 100 тисяч паспортів. Активність з боку країни-сусіда, зокрема, на Закарпатті підтвердило опубліковане нещодавно відео.

Як правило, мінімальний термін для отримання виду на проживання за кордоном становить п’ять років. Окремі країни пропонують інвестувати в їх економіку або відкрити бізнес, аби претендувати на громадянство.

Крім того, чимало українок їздять народжувати в США чи Канаду, і в такому випадку новонароджений може отримати одночасно два громадянства - американське чи канадське за «правом землі» та українське - «за правом крові».

LB.ua з’ясовував, які правила набуття громадянства діють в різних країнах, та в яких випадках в Україні можна мати два паспорти.

Фото: from-ua.com

«Право землі» і «право крові»

Автоматично отримати паспорт іншої країни можна одразу після народження. Для цього існують «право землі» та «право крові». Згідно з першим, людина отримує громадянство тієї країни, на території якої вона народилася. Друге дозволяє отримати таке ж громадянство, як у одного з батьків.

«Право землі» діє в США, Канаді і більшості латиноамериканських країн. До речі, у серпні цього року консерватори Канади почали наполягати на скасуванні так званого «туризму для народження» («birth tourism»), ухвалили навіть відповідну резолюцію. Хоча поки законодавчих змін внесено не було.

Пологовий будинок при лікарні Ричмонда, Канада
Фото: richmond-news.com
Пологовий будинок при лікарні Ричмонда, Канада

Натомість в Європі «право землі» не визнається як умова для автоматичного отримання громадянства. Здебільшого воно застосовується лише щодо покинутих дітей. На території якої країни вони були знайдені, таке громадянство й отримують. Хіба що є дані про те, що хтось з батьків був іноземцем.

Умовою для автоматичного отримання громадянства у Франції є не лише народження на її території, а й французький паспорт одного з батьків.

У Німеччині дитина, народжена в батьків-іноземців, що законно перебувають в країні, може отримати лише тимчасовий вид на проживання. Громадянство вона може набути, якщо хоча би один з батьків мав вид на проживання і перебував в країні більше восьми років.

Фото: EPA/UPG

За «правом крові» видають паспорти, зокрема, в Польщі – якщо хоча би один із батьків є поляком. Польський паспорт надається також дитині, котра була усиновлена поляками. Аналогічні правила діють і в Литві.

З серпня 2012 року Конституція Польщі дозволяє подвійне громадянство. Хоча особи, котрі претендують на державні посади або матимуть доступ до державної таємниці, від іноземного паспорту повинні відмовитися.

А от в Литві для прийняття громадянства потрібно зректися попереднього. В окремих випадках президент таки може видати іноземцю литовський паспорт (за особливі заслуги перед державою).

Довгий шлях до громадянства

Найтиповіший спосіб отримати громадянство – тривалий час проживати на території країни. І кожна встановлює різний термін.

Так, наприклад, в Польщі цим правом може скористатися іноземець після трьох років перебування в країні на підставі виду чи дозволу на проживання, якщо має стабільне джерело доходу і право власності на житло. Таке ж право має іноземець, який не менше двох років законно живе у Польщі і перебуває в шлюбі з громадянином Польщі (не менше трьох років).

22-річна українка Світлана, з якою спілкувався LB.ua, виїхала в Польщу спочатку за робочою візою. Згодом заснувала фірму і отримала вид на проживання. Це дозволило їй претендувати на іпотечний кредит на 20 років. Вона змогла влаштувати сина в школу, а також менше платити за своє навчання в університеті.

У Литві претендувати на громадянство можна після проживання не менше 10 років з можливим відлученням з країни до півроку.

Прийом відвідувачів в Департаменті міграції у Вільнюсі
Фото: emigrant.guru
Прийом відвідувачів в Департаменті міграції у Вільнюсі

Отримати громадянство в Італії можна з-поміж іншого у випадку, якщо дитина була народжена від іноземців, але до 18 років постійно проживала та навчалася в країні. Прохання про громадянство в такому разі потрібно направити відповідним органам впродовж року після здобуття повноліття. Крім того, італійський паспорт можна отримати після проходження військової чи державної служби, а також десятирічного проживання в країні, за відсутності судимості та з постійним доходом.

Військова служба є одним зі способів отримати французький паспорт. Як і проживання не менше п’яти років, проживання у шлюбі з французом чи французкою не менше чотирьох років. Щоправда, французьке законодавство дозволяє подвійне громадянство.

Термін обов’язкового проживання в Німеччині для спроби подати відповідні документи становить вісім років. Впродовж цього періоду людина, котра претендує на німецький паспорт, повинна отримувати стабільний дохід (близько 48 тис євро в рік), сплачувати податки (близько 250 євро, залежно від федеральної землі) і не порушувати законодавство.

В Німеччині також існують так звані програми «воз’єднання сім’ї» (коли хтось із подружжя працює в країні легально і хоче перевезти в країну сім’ю). В тому числі, існує так зване «воз’єднання з ненародженою дитиною». 34-річна білоруска Віра, з якою поспілкувався LB.ua, переїжджала в Німеччину вагітною. З батьком дитини – німцем – на той момент одружена не була. Для отримання виду на проживання їм довелося проходити співбесіду, аби довести, що вони дійсно пара. І попри детальні пояснення комісія їм не повірила.

Тимчасова віза у Віри закінчувалася, поки вона зі своїм хлопцем оббивала пороги німецьких офіційних органів. Тоді вони звернулися в міграційну службу, щоб продовжити для Віри візу на період пологів та перших днів дитини.

На третьому місяці з дня народження сина німець зробив тест на батьківство. Після отримання позитивного результату Вірі таки дали вид на проживання. Правда, усі витрати, пов’язані зі збором документів, вона понесла особисто.

При отриманні паспорта новий громадянин Литви зобов'язаний принести присягу встановленої форми
Фото: emigrant.guru
При отриманні паспорта новий громадянин Литви зобов'язаний принести присягу встановленої форми

У кожній країні існують й інші причини для отримання виду на проживання, а згодом громадянства. Зокрема, програма репатріації осіб, котрі під час війни були виселені з країни. Вона діє в Німеччині, Польщі, Ізраїлі тощо. Щоб нею скористатися, потрібно надати всі документи, котрі підтверджують родинні зв’язки з виселеними предками. Як правило, таке право мають нащадки до третього покоління репатріантів.

Разом з тим, отримання громадянства в деяких країнах тягне за собою зобов’язання військової служби, де досі існує призив в армію (Ізраїль, Росія, Туреччина, Литва, Естонія тощо). Крім того, у випадку, якщо особа здійснює на території країни певну діяльність, - змушена сплачувати податки.

Хоча іноземне громадянство дає і преференції. По-перше, можливість довгостроково легально проживати, навчатися чи працювати в іншій країні. По-друге, користуватися правами громадян, а не іноземців. Як правильно, йдеться про дешевше (або безкоштовне) навчання, меншу плату за медичну страховку і судові збори та ін. По-третє, іноземний паспорт дає можливість подорожувати без віз (до прикладу, громадянство Кіпру забезпечує безвізовий в’їзд у більш ніж 160 країн світу).

Коридор пункту паспортного контролю для громадян Європейського Союзу в аеропорту Дюссельдорфа
Фото: EPA/UPG
Коридор пункту паспортного контролю для громадян Європейського Союзу в аеропорту Дюссельдорфа

Інвестиції за громадянство

Деякі країни пропонують громадянство за інвестиції. До прикладу, в Австрії необхідно інвестувати значну суму в бізнес для створення робочих місць чи росту експортних продажів. Як правило, пасивне інвестування в державні облігації або нерухомість не можна обміняти на австрійський паспорт, йдеться на сайті міжнародної консалтингової компанії Henley&Partners, котра консультує з питань громадянства.

Подвійне громадянство в Австрії заборонене. Хоча у випадку інвестування в економіку країни особа може зберегти попередній паспорт. Натомість якщо інвестор спробує отримати громадянство іншої країни вже після отримання австрійського, то буде позбавлений останнього.

Відкликати громадянство Австрії, отримане внаслідок інвестиційної діяльності, можна лише у випадку, якщо була надана недостовірна інформація. До речі, будь-яку інформацію про громадянство особи поширювати заборонено австрійськими законами. Вона ніде не публікується і не розголошується іншим країнам.

До слова, такі правила існують в більшості країн. Здебільшого, інформація про громадянство може бути розкрита лише у випадку, якщо особа вчинила кримінальний злочин.

У Великобританії отримати громадянство навіть за умови інвестування в економіку країни можна лише після п’яти років законного проживання. Для початку людина повинна інвестувати не менше 200 тис фунтів стерлінгів у місцевий бізнес, а також створити не менше двох нових робочих місць. Після цього може отримати робочу візу на три роки з можливістю продовжити її ще на два.

Проходження процедури подачі заявки у візовому центрі при посольстві Великобританії в Україні
Фото: prosto-visa.com.ua
Проходження процедури подачі заявки у візовому центрі при посольстві Великобританії в Україні

Інший варіант – інвестувати не менше 2 млн фунтів стерлінгів в державні облігації (бонди) Великобританії. Перша віза - на три роки і чотири місяці - може бути отримана без знання англійської і досвіду ведення бізнесу.

Через п’ять років проживання в країні інвестор може подати заяву для отримання ПМЖ для всієї сім’ї. Інвестиції в розмірі 5 млн фунтів стерлінгів дозволять отримати ПМЖ вже через три роки, а 10 млн фунтів стерлінгів – вже через два роки. Для отримання ПМЖ потрібно здати тест на знання англійської мови та тест про британський спосіб життя («Life in the UK»).

Подвійне громадянство у Великобританії дозволено.

Громадянство Кіпру можна отримати простіше: купити нерухомість на суму не менше 2 млн євро (житлову, комерційну чи ділянки землі під будівництво); придбати, заснувати чи брати участь в бізнесі на території Кіпру на таку ж суму (в компанії повинні працювати не менше п’яти громадян Кіпру або Євросоюзу); купити частку у власності кіпрської компанії чи організації або комбінувати з цими варіантами.

Пакет документів перевіряє Міністерство внутрішніх справ і Міністерство фінансів Кіпру. Процедура займає не менше півроку з моменту подачі заявки. При чому паспорт Кіпру можуть отримати як підприємець та його дружина (за 180 днів), так і батьки заявника (через півроку).

Другий паспорт українця

В Конституції України передбачене «єдине громадянство». Саме на цьому базується «висновок» про заборону подвійного громадянства. Хоча прямої норми, яка би це підтверджувала, в законодавстві немає.

Разом з тим, Закон «Про громадянство» передбачає так званий принцип єдиного громадянства (п. 1 ст. 2). Суть його полягає в тому, що в Україні не визнається громадянство окремих областей (тобто не може бути громадянства Києва, Харкова чи Львова).

І продовження цієї норми: «Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України». Отже, законодавство не виключає можливість громадянина отримати громадянство іншої країни.

Фото: oadam.livejournal.com

Закон допускає добровільний вихід з громадянства України. Для цього потрібно написати відповідну заяву в міграційну службу, котра передає документи в Комісію з питань громадянства при Президентові. Вона приймає відповідне рішення і направляє матеріали главі держави. Указ останнього ставить крапку в цій ситуації. На практиці цей процес може тривати від року.

Крім цього, законодавством передбачені підстави для втрати громадянства: добровільне набуття громадянства або вступ на військову службу іншої держави, а також отримання громадянства України шляхом обману.

Важливо: добровільним набуття громадянства називається тоді, коли людина особисто написала відповідну заяву чи клопотання. Разом з тим, закон допускає наступні випадки, за яких громадянин України може мати громадянство іншої країни.

- Якщо людина набула громадянство України та іншої країни за народженням (до прикладу, народилася в США і автоматично отримала паспорт, але за «правом крові» набула громадянство України);

- Якщо дитина за народженням отримала громадянство України (оскільки тут народилася), а інший паспорт отримала внаслідок усиновлення іноземцями;

- Якщо громадянин України отримав іноземне громадянство після одруження;

- Якщо повнолітній громадянин України автоматично набув громадянство, оскільки не отримав документ, який підтверджує наявність у нього паспорту іншої держави.

По суті, набуття громадянства іноземної держави в таких випадках відбувається без активної дії громадянина України.

Повноважень перевіряти наявність в того чи іншого громадянина другого громадянства в Україні не має жоден орган. За словами співрозмовника LB.ua в міграційній службі, іноземні країни не поспішають розголошувати інформацію про своїх громадян. Навіть на запити офіційних органів України. Виключення можуть становити лише обміни даними в рамках міжнародних розслідувань чи екстрадиції. Позбавляти громадянства будь-кого заборонено як українським, так і міжнародним законодавством (згідно з Конвенцією про скорочення безгромадянства).

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram