ГоловнаСуспільствоЖиття

Вибухи на складах зі зброєю. Черга дійшла до Ічні

В ніч на 9 жовтня почали вибухати боєприпаси з військової частини А-1479 під Ічнею в Чернігівській області. Ця частина – третій за розмірами арсенал зброї в Україні. Пообід інтенсивність вибухів зменшилась до одного вибуху на двадцять хвилин. Про це повідомила після повернення з Ічнянщини в.о. голови Чернігівської ОДА Юлія Свириденко. Але ще о 5 ранку в одну хвилину ставалося близько сімдесяти вибухів. Усього вогонь охопив 10 % технічної території арсеналу.

Фото: EPA/UPG

Евакуйовані в Ніжині

У школі №15 в Ніжині, районному містечку на Чернігівщині, ще вранці з класів повиносили парти й все приладдя. Сьогодні комусь доведеться тут ночувати. Декого розмістять в гуртожитках, когось до себе впустять ніжинці.

Люди евакуювалися разом з тваринами
Фото: Игорь Волосянкин
Люди евакуювалися разом з тваринами

Жінка в коридорі школи говорить телефоном:

«То «бабах», то зарево. О 5-ій вимкнули світло, хата трясеться, вибухи – страшні, вуха закладало. Зараз в Ніжині й не знаю, що робити. Нас погодували й трохи заспокоїли. Але в мене істерика», - говорить жінка.

Люди переважно знервовані, говорять неохоче. Ірина Бужева сидить в коридорі школи. Вона живе в 11 кілометрах від місця вибуху. З дому її забрали евакуаційним автобусом до Пісок, звідти – до Ніжина.

«Що робитимемо далі, не кажуть, про розселення якесь поки нічого не чути. Погодували. Спробували заспокоїти», - говорить Ірина.

Ірина Бужева
Фото: Жанна Сімович
Ірина Бужева

Юлію Шивкіну з сином та донькою зі школи забирають на квартиру ніжинці. До містечка діставилися сам:

«Ми не з загальної евакуації, схопилися й евакуювалися самі. Нас тут в Ніжині багато, когось, як нас, забирає до себе якась родина. Погодували, дали якісь речі. Мм вдячні, бо не знаємо, чи є в нас там ще хоч якесь майно», - розповіла Юлія.

Михайло Краснопольський розповідає, що від його дому до місця вибуху близько восьми кілометрів, він зі своєю та ще однією родиною тікав на авто, яке впіймав дорогою. Автобус, який мав би їх евакуювати, він не бачив.

«Моя жінка з дворічною дитиною йдуть до місцевих. Я поки буду тут. Нам дзвонили й казали, що вже дехто вертається й в Ічню, але туди ще не можна. Точно можна в Дорогінку, це між Ніжином та Ічнею. Дуже хочеться спати. Уже не страшно. Страшно було до моменту, поки не вивезли дітей» - розповідає чоловік.

Фото: Жанна Сімович

Початок вибухів

Про те, що склади на складах зі зброєю вибухають, Генштаб ЗСУ дізнався о пів на четверту ранку. Про це сповістив начальник арсеналу. Генштаб увів обмежувальні заходи на території всієї області та на державному кордоні – Чернігівщина одна з областей, яка межує з Росією.

О 04:22 закрили повітряний простір у радіусі 30 кілометрів навколо місця вибуху. У 30-50 кілометровій зоні виставили патрулі і перекрили ділянки доріг державного значення: Талалаївка - Ічня - Тростянець – Сокиринці, Борзна-Ічня-Прилуки, Бобровиця-Новий Биків-Ічня в напрямку Ічні. Призупинили рух потягів у бік міста.

Одразу до Ічні ж направили понад три сотні людей з Нацполіції Києва та області, Нацгвардії, 220 рятувальників ДСНС 200, 60 одиниць техніки. У готовність привели медичний літак, вертоліт та два літаки АН32-П. Розпочалася евакуація.

Фото: Влад Мусиенко

Організація допомоги

Перші засідання в Чернігівській ОДА та в районах провели о 5 ранку, каже Наталія Романова, заступниця голови Чернігівської ОДА. Десь у той же час почалася евакуація людей із 16-тикілометрової зони ураження – 18 794 людини з понад трьох десятків сіл Уже до 10 ранку евакуювали 10 тисяч людей. Інформації про те, що хтось постраждав, наразі нема.

За словами Романової, з Ічні одразу вивезли 30 людей з інвалідністю та 68 осіб, які перебувають під опікою соцпрацівників. Їх відправили до смт Парафіївка, що в понад 20-ти кілометрах від місця вибуху.

Фото: Игорь Волосянкин

Вивозять людей в глиб Ічнянського та Прилуцького району. Обидва ці райони постраждали. Також є місця в Ніжині та Бахмачі. Приймають людей школи, садочки, сільські клуби, загалом – 18 пунктів.

В різних областях починають збір допомоги для Чернігівської області. З Харкова під ніч має приїхати 22 тони гуманітарної допомоги. Чернігівський молодіжний центр,за словами заступниці голови ОДА, готує акції збору продуктів та теплих речей. Пункт перетримки тварин в Чернігові закликає людей забирати з собою тварин, їх можуть розмістити в центрі.

Уже після обіду люди почали повертатися в домівки, хвилюючись за своє майно та господарство. Поліція виїжджала на місця, де сповіщали про мародерство, але нічого не зафіксувала.

Фото: Игорь Волосянкин

«В село Городня в Ічнянському районі повернулося близько 60-ти людей. Евакуація не є примусовою дією, але ми все ж наголошуємо, що поки варто перечекати в безпечних місцях», - каже Наталія Романова.

О 14 годині в ОДА зібрався штаб, щоб обговорити ситуацію. До цього часу 35 автобусів вже евакуювали 12 300 людей.

Причини вибуху

Уже встановили, що пожежа на арсеналі почалася з чотирьох вибухів, які сталися в різних місцях складів з інтервалом в 5 хвилин. Це повідомив Родіон Тимошенко, заступник начальника Генштабу ЗСУ.

Також Тимошенко розповів, що близько 20% від того, що зберігається на складах, де сталися вибухи, - це елементи боєприпасів. Великокаліберної зброї там нема. Кількість зброї, яка зберігається на складі, не розголошується. Проте, за словами Тимошенка, це в півтора рази менше, ніж 88 тисяч тонн, про які повідомляла прес-служба ДСНС України.

Фото: Игорь Волосянкин

Пізніше цю інформацію із сайту служби прибрали, а Міністерство оборони звинуватило журналістів у поширенні неправдивої інформації.

Арсенал військової частини, де почали детонувати боєприпаси, раніше намагалися розформувати. Відповідне рішення прийняли в 2019 році, але в 2016 – скасували. За їх інформацією, на 2010 рік 70% зброї, яка тут зберігається, була вже непридатна для використання. Її мали б утилізувати. Теж видання має інформацію, що деякі ящики зі снарядами зберігали на відкритих майданчиках.

Фото: EPA/UPG

У 2017 році командування військової частини заплатило комерційній структурі 199 тисяч гривень за ремонт вантажної платформи в місцях зберігання боєприпасів та інших засобів ураження. Пізніне виявили, що ремонт не завершили й взагалі не контролювали.

Того ж 2017, у жовтні, через вибухи боєприпасів у Сватово, Балаклії та Калинівці на Ічнянщині провели навчання - відпрацювали дії на випадок надзвичайнї ситуації на арсеналі. За тодішньою легендою в зону можливого ураження під час вибухів потрапили 30 населених пунктів, в яких проживало понад 17 тисяч громадян.

Фото: EPA/UPG

У той час координатор Медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова говорила про те, що місцеві жителі бачили над складами безпілотники. Вона зауважила, що подібні обставини супроводжували вибухи на військових складах в інших містах,у Сватові, Балаклаві. 

СБУ розглядає три версії пожежі: "вчинення диверсії з проникненням на територію складів диверсійної групи, друга - порушення правил пожежної безпеки або зберігання боєприпасів і третя - умисний підпал або підрив з метою приховування нестачі боєприпасів".

Що відбувається у зоні ураження

На Ічнянщину до смт Парафіївка приїхав прем’єр-міністр Гройсман, він заявив, що держава відшкодовуватиме збитки, які нанесли вибухи.

Фото: Влад Мусиенко

У Генеральному штабі кажуть, що ситуація на арсеналі під Ічнею на Чернігівщині вже дозволяє почати гасіння пожежі. На територію арсеналу прибули ще два пожежних танки, ведеться повітряна розвідка. Міноборони інформує про те, що ЗСУ та інші військові працюватимуть на території арсеналу цілодобово аж до повної ліквідації наслідіків.

Проте, в якому стані військове містечко Дружба, поруч з яким і розміщені склади, заступник начальника ДСНС в Чернігівській області Дмитро Бескостий поки сказати не може.

В Ічні протягом дня сталося 4 пожежі. За словами Дмитра Бескостого, горіла «зерносушарка» й три приватні будинки. У них потрапили військові снаряди, які прилетіли з військової бази. Одна пожежа через боєприпас сталася в селі Августівка, теж неподалік.

Фото: EPA/UPG

Щодо того, що буде з навчальним процесом в Ічнянському районі, поки сказати точно не можуть. 59 кіл зараз не працюють, сюди входять і ті, які в зоні ураження, і ті, які зараз приймають людей, каже Олен Соронович, заступник начальника управління освіти Чернігівської ОДА

«Навчальну програму коригуватимуть відповідно до того, як розвиватиметься ситуація. Говорити щось у перший день вибуху важко», - сказала управлінець.

Інформації щодо загиблих чи постраждалих серед мешканців чи військових – нема.

Фото: Игорь Волосянкин

Нині в 11 евакуаційних пунктах розмістили понад дві тисячі людей, серед них 256 дітей, говорять в ДСНС. В Ічні та 11 населених пунктах навколо відключили газ. Дороги й далі перекриті, на них встановили пости, автомобілі відправляють в об’їзд.

В резерві залишаються стояти 7 пожежних потягів на залізничних станціях Прилуки, Конотоп, Ніжин, Київ-пасажирський, Дарниця, Полтава та Кагамлицька.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram