ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Кабмін дозволив Міністерству охорони здоров'я скерувати додатково 101 млн грн на лікування українців за кордоном (оновлено)

Міністерство уріже витрати в інших програмах.

Кабмін дозволив Міністерству охорони здоров'я скерувати додатково 101 млн грн на лікування українців за кордоном (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Сьогодні Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням перерозподілив ще 101 млн грн на програму "Лікування громадян України за кордоном". Про це LB.ua повідомили в прес-службі Міністерства охорони здоров'я.

Ініціатором перерозподілу виступило МОЗ. "Додаткове фінансування для лікування українців за кордоном у розмірі 101 млн грн Міністерство охорони здоров'я пропонує залучити шляхом перерозподілу коштів з інших програм міністерства", - повідомили у відомстві.

Кошти перерозподілили з програми управління державними фінансовими гарантіями медичного обслуговування населення і з пілотного проекту зміни схеми фінансування операцій з трансплантації органів. Решту коштів отримано як залишок від сплати іноземного кредиту ДП "Укрмедпостач".

У міністерстві зазначають, що залученої суми вистачить для лікування за кордоном орієнтовно 38 пацієнтів.

"Зараз на обліку осіб, які потребують лікування за кордоном, перебуває 96 осіб. Тобто виділених коштів не вистачить для лікування всіх пацієнтів, які перебувають на обліку станом на 1 жовтня 2018 року. Майже всі програми МОЗ України недофінансовані порівняно з реальною потребою, а отже, можливість перерозподілу коштів у рамках бюджету міністерства вичерпано", - сказано в заяві Міністерства.

Нагадаємо, тема лікування українців за кордоном цього року спровокувала неабияке напруження: передбачених програмою 389 млн грн вистачило на лікування 141 людини, тоді як у черзі залишилася ще 91 особа. Родичі хворих установили намети під МОЗ і вимагали виділити додаткові гроші на лікування. Йдеться переважно про онкохворих, яким потрібна трансплантація кісткового мозку від нерідного донора. В Україні цю процедуру не проводять. На кожну таку операцію потрібно близько 3 млн грн. Загалом на лікування 91 людини в черзі потрібно 295 млн грн - за підрахунками МОЗ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram