ГоловнаСуспільствоПодії

Клімкін пропонує обговорити питання подвійного громадянства

При цьому голова МЗС вважає подвійне російсько-українське громадянство неприйнятним.

Клімкін пропонує обговорити питання подвійного громадянства
Фото: Лига

Міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що в Україні назріла дискусія в питанні подвійного громадянства.

Про це він написав у своїй статті для "Європравди".

"Усі ми прекрасно розуміємо, що в Україні десятки або навіть сотні тисяч людей мають паспорти сусідніх країн. І це не тільки етнічні угорці. Думаю, слід провести і дискусію про ставлення держави до цієї численної групи співвітчизників", - зазначив Клімкін.

Голова МЗС переконаний, що можна знайти рішення, яке не зашкодить людям з подвійним громадянством, а, навпаки, звільнить їх від потреби приховувати його.

"Дискусія не для того, щоб погіршити їхнє становище чи затаврувати їх як зрадників, а для того, щоб розумно вирішити правову і не тільки колізію", - пояснив Клімкін.

При цьому він підкреслив, що в умовах агресії Росії проти України проблема подвійного російсько-українського громадянства повинна розглядатися окремо.

"Я особисто вважаю його принципово неприйнятним. Власне кажучи, саме рішення про єдине громадянство в Україні було колись прийнято насамперед як запобіжник від можливого впливу Росії на щойно проголошену незалежну Україну. Сьогодні ж, коли Москва веде проти нас збройну агресію, така мотивація нівелюється: якщо Україна і захоче розглянути можливість обмеженого застосування подвійного громадянства, то це в принципі більше не повинно стосуватися Росії", - написав Клімкін.

Нагадаємо, у вересні між Києвом і Будапештом виник скандал через відео, на якому громадяни України отримують угорське громадянство. Клімкін пригрозив вислати угорського консула, якщо відео виявиться нефейковим.

Угорщина розцінила намір України вислати консула як недружній і ризикований крок. Також Угорщина допускає, що буде вживати заходів для сповільнення євроінтеграції України у зв'язку з конфліктом.

Торік прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан запропонував президенту Петрові Порошенку узаконити подвійне громадянство для етнічних угорців. Раніше він порушив це питання 2014 року.

Офіційно в Україні Подвійного громадянство немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram