ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

"Ребцентри для алко- та наркозалежних потрібно ліцензувати", - сумський обласний нарколог

В країні немає протоколу проведення реабілітації залежних

"Ребцентри для алко- та наркозалежних потрібно ліцензувати", - сумський обласний нарколог
Фото: Православіє в Україні

У зв'язку з випадками порушень прав алко- і наркозалежних у приватних реабілітаційних центрах сумський обласний нарколог Тарас Злиденний пропонує легалізувати і ліцензувати ці установи. Про це він повідомив у коментарі LB.ua.

"У меднаказах усюди написано про реабілітацію наркозалежних, але ніде не написано, як її правильно розуміти. Тому варто описати, що таке процес реабілітації залежного, прописати, що таке ребцентр і яким він повинен бути. Також на рівні міністерств розробити програму, згідно з якою потрібно працювати з наркозалежними. Бажано, щоб люди потрапляли до центрів за скеруванням лікарів. Повинен також бути мінімальний пакет аналізів при надходженні: флюорографія, тести на ВІЛ і гепатит. Усі ці умови не повинні бути нереальними, але вони повинні бути. Можливо, для наявної невеликої кількості чесних ребцентрів це створить певні труднощі, але це дозволить відкинути покидьків, які збирають людей по квартирах, забирають від рідних і виставляють наглядачів, щоб ті не втекли", - сказав Злиденний.

В Україні немає протоколу проведення реабілітації для хворих на психічні розлади, пов'язані з вживанням психоактивних речовин. Тому під реабілітацією від залежності кожна приватна установа розуміє своє. Бізнес працює фактично без контролю з боку Мінсоц чи МОЗ. Через відсутність офіційної позиції держави в питанні реабілітації, а також через відсутність ліцензій і контролю час від часу центри реабілітації стають місцями неволі і нелюдського поводження.

Докладно про проблему читайте в тексті LB.ua: Рабцентри.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram