ГоловнаСуспільствоПодії

Бабченко звинуватив у замовленні свого вбивства "кухаря Путіна" Пригожина

Цей злочин був частиною плану дестабілізації ситуації в Україні.

Бабченко звинуватив у замовленні свого вбивства "кухаря Путіна" Пригожина
Фото: Lb.ua

Російський журналіст Аркадій Бабченко, на якого хотіли вчинити замах, заявив, що до замаху причетні спецслужби Росії, а саме вбивство мало стати частиною плану дестабілізації ситуації в Україні.

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Цю епопею закінчено. Борис Герман визнав свою провину, пішов на угоду зі слідством і отримав свій термін. Сьогодні минає і накладений судом місячний мораторій на нерозголошення умов угоди... Тепер можна говорити. СБУ може оперувати лише тим, що є в рамках цієї конкретної справи. Я такими обмеженнями на зв'язаний і можу розповісти те, що стало відомо мені в результаті моїх дій", - написав Бабченко.

Він зазначив, що не має доступу до матеріалів слідства, а у справі проходив як свідок.

"Мій інтерес починається там, де закінчується інтерес СБУ - на кордоні з Росією. Отже. По пунктах. Зі самого початку і до сьогодні. Хотіли причетності Росії? Насолоджуйтеся", - додав журналіст.

Бабченко впевнений, що Федеральна служба безпеки РФ отримала доступ до його Facebook Massenger, а також прослуховувала його телефонні розмови.

Також, за його інформацією, російська влада планувала теракти і вбивства російських опозиціонерів 26 травня - в день проведення фіналу Ліги чемпіонів УЄФА в Києві. Зокрема, цього дня в Литві планувалося вбивство політичного біженця з РФ, який отримав притулок у Британії.

Замовником убивств російських опозиціонерів журналіст називає бізнесмена Євгена Пригожина, якого називають "кухарем Путіна". Бабченко вважає, що Пригожин замовив і його вбивство після постів з критикою бізнесмена в соцмережах. Також журналіст переконаний, що Росія вживає заходів для дестабілізації ситуації в Одесі і Херсоні.

"Імовірно, сліди замовлення терористичних актів ведуть до кухаря Путіна Євгена Пригожина. Його структури працюють у тісній взаємодії зі спецслужбами Росії. Судячи з усього, і координуються саме звідти. Це дає підставу говорити про державний тероризм", - написав журналіст.

"Виникає питання. Навіщо такій могутній людині, наближеній особисто до Путіна, вбивати якогось блогера, який і так утік із країни і все, що тепер може - просто писати свої постики у Фейсбуці? Тут важливий бекграунд. Судячи з усього, Пригожин дуже не любить, коли про нього починають писати в газетах. Юлія Латиніна зацікавилася його персоною - і отримала чотири напади: двічі її обливали фекаліями, вистеживши дорогою на роботу, один раз підпалювали машину, а коли ці попередження не спрацювали, намагалися вже вбити - обприскати дім отрутою... До чого тут я? А дуже просто. Незадовго до замовлення на мене про Пригожина почав писати я", - додав Бабченко.

Нагадаємо, інформація про те, що Бабченка застрелили у власному помешканні в Києві, з'явилася ввечері 29 травня. Наступного дня СБУ і Генпрокуратура показали його живого і заявили, що це була спецоперація, яка дозволила виявити ймовірного організатора вбивства журналіста і отримати список людей, яким також може загрожувати небезпека.

Тоді ж силовики сказали, що затримали можливого організатора - виконавчого директора українсько-німецького СП "Шмайсер" Бориса Германа. Він стверджує, що дійсно "замовив" вбивство Бабченка колишньому учасникові бойових дій на Донбасі Олексієві Цимбалюку, проте це була лише імітація замовлення, а насправді він діяв під контролем іншої особи з однієї з українських спецслужб.

На суді Герман назвав ймовірного замовника з Росії - В'ячеслава Пивоварника, який народився і виріс в Україні, але якийсь час тому виїхав у Росію. Пивоварник, зі слів Германа, нібито працював в "особистому фонді" президента РФ Володимира Путіна. У Кремлі заперечують існування такого фонду. 30 серпня 2018 року Голосіївський районний суд Києва засудив Германа до 4,5 років позбавлення волі, після того як він пішов на угоду зі слідством.

Російський бізнесмен Пригожин став мультимільйонером після того, як у 2001 році прислуговував Путіну у своєму ресторані і сподобався йому. Протягом 15 років після цього звичайний ресторатор пройшов шлях від організації статусних обідів до сервірування церемонії інавгурації президента РФ і багатомільярдних підрядів на харчування співробітників МНС, московських школярів і військових.

Компанії, пов'язані з Пригожиним, за п'ять років отримали в Росії державних підрядів на понад 200 млрд рублів (понад 3 млрд доларів).

У лютому США звинуватили 13 громадян РФ, зокрема і Пригожина, у втручанні у вибори президента США.

Також Пригожин пов'язаний з діяльністю т.зв. "Приватної військової компанії Вагнера".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram