ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Жителі Маріуполя у день міста вийшли на мітинг з плакатами "Хочемо дихати!"

Екологічна ситуація в місті погіршується.

29 вересня, на день міста, у Маріуполі кілька тисяч людей взяли участь у мітингу під гаслом "Хочемо дихати!". Людей вивело на вулиці значне погіршення екологічної ситуації в місті, повідомляє кореспондент LB.ua з Маріуполя.

"Відсвяткуймо день міста в масках, респіраторах і протигазах!" - закликають екоактивісти. "Над Маріуполем висить чорний смог, на небосхилі - брудні шлейфи, за ніч підвіконня стають чорними. У повітрі - неповторні запахи коксохіму, вітер носить у повітрі всю таблицю Менделєєва - так живе Маріуполь", - пояснює один з учасників мітингу причину обурення містян.

Маріуполь - один з найбільших в Україні промислових центрів, в якому розміщені два металургійні комбінати, що входять в структуру холдингу "Метінвест". Учасники акції вимагають посилення контролю за виконанням природоохоронного законодавства та ухвалення європейських норм щодо забруднення навколишнього середовища. На їхню думку, екоінспектори та відповідні служби повністю залежні від промисловців і не виконують своїх функцій.

Під час мітингу одягнені в костюми хімзахисту активісти барабанили по порожніх бочках і підпалювали червоні фаєри, що так нагадують за кольором заводський вихлоп.

"Я прийшла сюди, тому що хочу, щоб моя дитина дихала чистим повітрям. Щоб вона не хворіла, і я не ходила з нею нескінченно по лікарнях. Ще я хочу перестати витирати щоранку підвіконня. Ми хочемо жити в чистому місті!", - каже учасниця екомітингу Наталія.

"Ми дуже хочемо в своєму місті дихати свіжим повітрям, а не викидами Метінвесту. Це місто належить нам, а не корпорації. Ми хочемо, щоб бізнес розвивався адекватно, ніс відповідальність за те, що він робить з навколишнім середовищем. Якщо вони використовують воду, повітря або землю - це не повинно шкодити всім навколо. Це називається соціальною відповідальністю", - розповідає учасник мітингу Володимир.

Перша масова акція протесту проти забруднення навколишнього середовища відбулася в Маріуполі 4 листопада 2012 року. Задушливий смог тоді нависав над містом протягом багатьох днів. Тисячі маріупольців вийшли в протигазах і з транспарантами на площу Свободи. Це був наймасштабніший екологічний мітинг, який коли-небудь проходив у місті. Відтоді екологічні акції протесту стали постійними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram