ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Без ухвалення нового закону про діяльність аптек і торгівлю лікарськими засобами ціни на них будуть зростати, - МОЗ

Нове законодавство відразу будуть застосовувати тільки до нових аптек.

Без ухвалення нового закону про діяльність аптек і торгівлю лікарськими засобами ціни на них будуть зростати, - МОЗ
Фото: Сергей Нужненко

Без ухвалення нового закону про діяльність аптек і торгівлю лікарськими засобами ціни на них будуть зростати, вважає заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик. «Якщо залишити status quo, ми, врешті-решт, отримаємо монополізацію роздрібного фармацевтичного ринку, як це вже відбувалося на гуртовому ринку ліків. Якщо аптечний бізнес продовжить працювати хаотично, без чітко визначених правил, ціни на ліки будуть і далі рости, а наші громадяни все більше і більше будуть відмовлятися від лікування», - заявив він під час експертного обговорення медичного законодавства в стінах українського парламенту.

За словами чиновника, міністерство підтримує низку важливих норм законопроекту і готове підключитися до його доопрацювання, щоб підтримати документ у цілому. Законопроект №8591 відповідає сучасним світовим практикам регулювання аптечного сегмента, а його норми є по-справжньому прогресивними, заявив заступник міністра.

Ілик також підкреслив, що нове законодавство відразу будуть застосовуватися тільки до нових аптек - мережам дадуть час на реорганізацію бізнесу, причому, на думку міністерства, перехідний період повинен тривати щонайменше рік. Уже видані ліцензії відкликати чи обмежувати ніхто не планує, заявив він.

Серед підтриманих міністерством норм, які повинні сприяти демонополізації ринку роздрібної торгівлі ліками, Ілик назвав введення мінімальної дистанції між аптеками, обмеження кількості аптек у мережі залежно від форми власності й асортименту, а також обов'язкову фармацевтичну освіту власника аптеки або мережі.

Нові аптеки будуть розташовуватися на відстані щонайменше 500 метрів одна від одної, підприємцю-ФОП може належати тільки одна аптека, а юридичній особі - до чотирьох аптек у мережі. Вісьмома аптеками обмежать ті торгові мережі, де торгують наркотичними і психотропними речовинами і прекурсорами, а також ліками власного виготовлення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram