ГоловнаСуспільствоЖиття

Антимайданівцю "Топазу" перерахували термін відбування покарання, до вечора він вийде на волю, - адвокат

Адвокати заявили, що він потрапив під дію "закону Савченко".

Антимайданівцю "Топазу" перерахували термін відбування покарання, до вечора він вийде на волю, - адвокат
Фото: focus.ua

Жовтневий райсуд Харкова ухвалив рішення про звільнення з-під варти "антимайданівця" Гната Кромського, відомого під прізвиськом "Топаз".

Про це повідомив його адвокат Дмитро Горшколєпов, передає "Інтерфакс-Україна".

"Суд задовольнив клопотання адвоката про перерахунок терміну відбутого покарання, спираючись на реальне перебування під вартою. Згідно з роз'ясненням Верховного Суду про застосування "закону Савченко", виходить, що він провів під вартою понад вісім років. З урахуванням вироку Київського райсуду, який призначив покарання у вигляді восьми років позбавлення волі, Жовтневий суд прийняв ухвалу про негайне звільнення його з-під варти. Зараз триває оформлення документів. Сьогодні до вечора він повинен вийти на волю", - розповів адвокат.

Як повідомляли, 12 липня апеляційний суд Харківської області частково задовольнив скаргу захисту на вирок Кромського.

"Суд задовольнив нашу скаргу частково і направив у частині цивільного позову (за рішенням суду першої інстанції, Кромський мав заплатити близько мільйона) на новий розгляд. В іншій частині скарги відмовлено, залишено чинним вирок Київського райсуду", - розповів ще один адвокат Кромського Олександр Шадрін.

За його словами, захист має намір звернутися до Верховного Суду і буде наполягати на виправдувальному вироку.

"Будемо подавати касацію. По-перше, ми наполягаємо на виправдувальному вироку. По-друге, ми не згодні з тим, як суд першої інстанції визначив застосування "закону Савченко". Ми вважаємо, що він повинен застосовуватися до всього періоду, який Кромський провів під вартою, аж до сьогодні. У разі такого застосування є підстави відпустити його з-під варти вже сьогодні", - сказав Шадрін.

Нагадаємо, Топаза визнали винним у зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України (ч.1 ст.110 Кримінального кодексу), участі в масових заворушеннях (ч.1 ст.28, ч.1,2 ст.294 КК) і викраденні автомобіля (ч.2 ст.28, ч.2 ст.289).

Він був організатором захоплення приміщення Харківської ОДА 1 березня 2014 року, учасником побиття євромайданівців, яких змусили пройти через так званий "коридор ганьби", а також організатором масових заворушень 14 березня 2014 року на вулиці Римарській, під час яких загинули люди.

Топаза затримали 28 березня 2014 року. Наступного дня йому обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, який він порушив. 25 квітня 2014 року Топаза затримали повторно в Донецьку і, відповідно до рішення суду, взяли під варту без права внесення застави.

Харків'янин Кромський став відомим під позивним "Топаз" після відео, знятого в таборі "Антимайдану" 2013 року. Зйомка уривається після того, як на автора відео нападають "тітушки" і він кілька разів волає про допомогу до Кромського, котрий супроводжував його: "Топаз, дай команду!"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram