ГоловнаСуспільствоВійна

Денісова отримала з РФ свіжі дані про стан Сенцова

Омбудсмен не може домогтися від РФ офіційної відповіді про здоров'я політв'язня.

Денісова отримала з РФ свіжі дані про стан Сенцова
Фото: facebook/Людмила Денісова

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова отримала від голови Ради з розвитку громадянського суспільства і прав людини при президенті РФ Михайла Федотова відповідь про стан здоров'я політв'язня Олега Сенцова.

Про це вона повідомила у Фейсбуці.

У документі йдеться про те, що 12 вересня було проведено консиліум лікарів міської лікарні Лабитнангі, які визначили стан здоров'я Сенцова як стабільний. До 3 жовтня планують провести ще один консиліум. Також у відповіді йдеться, що Сенцов "перебуває під диспансерним наглядом через захворювання опорно-рухового апарата", а з 8 червня йому дають поживну суміш і проводять інфузійну терапію.

Денісова наголосила, що, крім цієї відповіді, їй не надали жодних інших документів, зокрема офіційного висновку медиків.

"Крім цієї інформації, на жаль, з РФ жодного підтверджувального медичного документа мені не надано. Хоча я наполягаю на цьому вже давно. Офіційного висновку консиліуму лікарів немає. Я дуже сумніваюся в достовірності наданої мені інформації і якості проведення медичного огляду. Оскільки в міській лікарні до нього з самого початку ставилися жахливо. Йому не надавали належної медичної допомоги і тиснули психологічно. Саме це було справжньою причиною відмови Олега від послуг лікарів", - розповіла омбудсмен.

"Сподіваюся, що найближчим часом РФ усе ж надішле офіційні медичні документи про справжній стан здоров'я Олега", - додала вона.

Нагадаємо, Сенцов відбуває 20-річний тюремний термін у колонії в Лабитнангі в Ямало-Ненецькому автономному окрузі РФ. Разом з іще одним кримчанином Олександром Кольченком його звинуватили "в організації терактів на півострові" - підпал дверей офісу "Російської громади Криму" і вікна місцевого відділення "Единой России". У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму, Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва своєї провини не визнали.

16 травня стало відомо, що Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях. Він дотримується його досі.

У серпні експерти ООН заявили, що життя Сенцова в неминучій небезпеці і закликали Росію звільнити його "без попередніх умов негайно". 10 вересня стало відомо, що Сенцов склав заповіт.

У Росії стверджують, що стан українця задовільний. У червні Денісова відвідала колонію в Лабитнангі, але потрапити до Сенцова їй не вдалося. Їй також не дали можливості приватної розмови з ним за допомогою відеозв'язку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram